Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ook brandweer stelt diesel als harde aanbestedingseis

De brandweer begaat volgens Natuur & Milieu dezelfde fout als de politie bij de aanschaf van nieuwe personenauto’s en bestelwagens. De brandweer stelt in de aanbesteding de harde eis dat alleen dieselvoertuigen zijn toegestaan en eisen op het gebied van milieu ontbreken totaal. Door deze harde eis te stellen worden schone benzine, hybride en elektrische auto’s uitgesloten van deelname.

Een soortgelijke aanbesteding van de politie stond eerder al ter discussie. Daarin stond de politie ook alleen dieselvoertuigen toe. Onder druk van Natuur & Milieu en na Kamervragen van de ChristenUnie is deze eis ingetrokken.

CO2 uitstoot
Eisen aan de CO2 uitstoot ontbreken bij de aanbesteding van de brandweer helemaal. De energiezuinigheid van de auto wordt wel genoemd, maar weegt voor slechts 2,5 procent mee in de beoordeling. “Dat is veel te weinig”, stelt Natuur & Milieu. “De nationale richtlijn voor duurzaam inkopen geeft aan dat duurzaamheid voor minstens 20 procent moet meewegen voordat het effectief is. Ook onzuinige auto’s met een grote klimaatimpact kunnen nu dus de aanbesteding winnen.”

Goedkoopste optie
Dat de politie en brandweer allebei voor diesel kiezen is niet zo verwonderlijk. Het is namelijk de goedkoopste optie. De brandweer hoeft geen belasting te betalen over de voertuigen. Een vervuilend dieselvoertuig is daardoor veel voordeliger. Staatssecretaris Wiebes en een aantal Kamerfracties hebben al vaker aangegeven dat ze van deze belastingvrijstellingen af willen, maar hier zijn nog geen concrete stappen in gezet.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 19 mei 2016 11:35 uur

Grappig dat Stichting Natuur & Milieu door het laten vallen van de harde eis met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Want bij gunning is zeker een dieselvoertuig de beste (op basis van EMVI). Net als bij de aanbesteding politie-auto's zorgt Stichting Natuur & Milieu voorafgaand aan de aanbesteding voor veel media-aandacht door vooruit te lopen op de uitslag van een aanbesteding. Dat kan helaas niet.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres