Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Opdracht rioolzuivering Utrecht 40 miljoen duurder

Een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht valt 40 miljoen euro duurder uit dan het waterschap had begroot. De kosten blijken 145 miljoen te zijn in plaats van 105 miljoen. De hogere prijs voor de rioolwaterzuivering heeft vooral te maken met de keuze om de bouwer de komende tien jaar verantwoordelijk te maken voor het onderhoud van de installatie. Het bestuur heeft besloten om de bouw toch door te laten gaan.

De ChristenUnie, de Algemene Waterschapspartij en de Inwonersbelangen stemden tegen de extra uitgaven. Zij vonden dat de nieuwbouw goedkoper kan en wilden een nieuwe aanbestedingsprocedure opstarten.

Verantwoordelijk
De kosten die gemaakt worden voor het goed laten functioneren van de installatie zijn voor de bouwer. De twee beste partijen die inschreven op de aanbesteding schroefden hun prijs flink op om dat risico te dekken. De bouwcombinatie Heijmans/GMB heeft de opdracht voorlopig toegewezen gekregen.

Geen nieuwe aanbesteding
Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) wilde geen nieuwe aanbestedingsprocedure starten om te kijken of er dan goedkoper gebouwd kan worden, bijvoorbeeld door de kosten voor het goed functioneren zelf te dragen. Er zouden dan namelijk boetes betaald moeten worden aan de partijen die investeerden in de aanbesteding. Ook zou de bouw flinke vertraging oplopen en langer doorgaan met de afgeschreven installatie kost ook extra geld. Bovendien zouden de kosten voor onderhoud en reparaties best in de vele miljoenen kunnen lopen en is het HDSR aan het einde van de tien jaar wellicht net zo veel geld kwijt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres