Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
03
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Opdrachtgevers in de bouw moeten weer ‘netjes betalen’

Opdrachtgevers in de bouw zullen de komende jaren meer moeten betalen voor appartementen, infrastructuur, woningen en kantoren. De inkoopprijzen stijgen en bouwbedrijven willen dit doorberekenen. Dat vertelt de CEO van Heijmans, Ton Hillen aan het FD. Vorig jaar moest Heijmans noodgedwongen opdrachten laten liggen, omdat opdrachtgevers te weinig compensatie boden.

Opdrachtgevers moeten zich financieel flexibeler op gaan stellen, anders komen projecten in gevaar. Heijmans is net als zijn branchegenoten selectiever geworden in de opdrachten die aangenomen worden. In het verleden zijn teveel risico’s genomen, die tot grote verliezen leidden.

Netjes betalen
Volgens Heijmans zijn de hogere bouwkosten deels ook een terugkeer naar normale verhoudingen. Een aantal opdrachtgevers heeft de laatste jaren geprofiteerd van de gekte in de markt. De CEO stelt echter dat als Nederland een gezonde bouwnijverheidssector wil, dat er op een nette manier betaald moet worden. Hij vraagt naar eigen zeggen geen extreme marges. Op termijn wil het bouwbedrijf bij bouwproductie naar een marge van 3 tot 4 procent en bij vastgoedontwikkeling naar 6 tot 8 procent. Heijmans vindt verder dat de risico’s beter verdeeld moeten worden en constateert dat diverse opdrachtgevers dat ook wensen. De Marktvisie is daarvan een goed voorbeeld.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.