Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
02
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Opdrachtnemer moet aanbesteder waarschuwen voor gebreken

Opdrachtnemer moet aanbesteder waarschuwen voor gebreken
Foto: Adobestock

Een aannemer moet de opdrachtgever tijdig waarschuwen over de mogelijke tekortkomingen van het bouwwerk of het ontwerp. Dat stelt Kamerlid Albert de Vries (PvdA) in een amendement. “Met het aanscherpen van de aansprakelijkheid wordt een impuls gegeven aan het vermijden van fouten en wordt duidelijker onderscheid zichtbaar tussen aannemers die excellent werk leveren en aannemers die regelmatig een claim krijgen voor geconstateerde gebreken.”

De Vries vervolgt: “In de bouw gaat het volgens constante inschattingen in ten minste 10 procent van de gevallen fout. Het herstel van die fouten kost miljarden. Als fouten na oplevering worden ontdekt wordt het afdwingen van herstelwerkzaamheden nog moeilijker. Vaak ontstaat de discussie wie voor een fout verantwoordelijk en aansprakelijk is. De opdrachtgever staat zwak en de feitelijke gebruiker ondervindt de gebreken.”

Waarschuwingsplicht
Met het amendement willen de indieners de waarschuwingsplicht van de aannemer aanscherpen. Dit moet ertoe leiden dat de opdrachtgever goed geïnformeerd is over de risico’s van het bouwwerk, wanneer het ontwerp door de opdrachtgever is aangedragen. Als de aannemer niet gewaarschuwd heeft voor mogelijke gebreken, is hij aansprakelijk voor de schade die erdoor ontstaat. De opdrachtgever moet erop kunnen vertrouwen dat de aannemer het bouwplan of bestek niet alleen doorspit om een prijs af te geven, maar ook zijn expertise inzet om er zeker van te zijn dat hij het werk zonder gebreken kan maken.

Aanbesteding
Bij een inschrijving op een aanbesteding kan de aannemer aangeven dat hij het werk of bepaalde onderdelen te risicovol vindt. Hij kan daar alternatieven voor aandragen, dan wel aangeven dat hij in de aannemingsovereenkomst over zijn aansprakelijkheid nadere afspraken wil maken voor het geheel of voor de betreffende onderdelen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.