Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Open source lijdt onder aanbestedingsregels

De rol van opensource-initiatieven blijft beperkt bij de overheid en dat is onder meer te wijten aan aanbestedingsregels. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd. Aanbestedingen zouden anders moeten worden ingericht om meer ruimte te creëren voor open source bij overheidsorganisaties.

Overheden moeten opensource-proof gaan aanbesteden, is het advies. De huidige regels zorgen ervoor dat slechts een beperkt aantal (grote) IT-partijen grote opdrachten verwerven. De onderzoekers pleiten ervoor het openbaar maken van de code te verplichten bij opdrachten voor overheden. Ook het mee laten wegen van licentiekosten over een periode van vijf tot tien jaar in de aanbestedingsprijs zou kunnen helpen, net als het opstellen van inkoopstandaarden voor inkopers.

In 2020 riep staatssecretaris Knops overheden op om broncodes van te ontwikkelen overheidssoftware zoveel mogelijk te delen. Het uitgangspunt is ‘open, tenzij’. Als dit principe niet verenigbaar is met veiligheidsbelangen wordt software niet gedeeld. De onderzoekers pleiten ervoor de uitzonderingsgronden waarop overheden mogen kiezen voor ‘tenzij’ – het niet openbaar maken – te concretiseren. Opensource moet sterker als standaard gepositioneerd worden zodat uitzonderingen alleen mogelijk zijn als dat strikt noodzakelijk is.

Kennisopbouw
Daarnaast moeten overheden gaan investeren in kennis over open source, met pilots en experimenten. De onderzoekers concluderen dat er nog maar weinig broncodes worden gedeeld, er weinig kennis en ervaring met opensource-communities is en er onduidelijkheden over de kosten, investeringen en juridische zaken zijn, bijvoorbeeld rondom aansprakelijkheid en licenties.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf opdracht tot het onderzoek omdat er nog veel onbekend is over opensource-communities terwijl overheden steeds vaker broncodes van software via deze communities willen laten ontwikkelen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Ton Baetens, Arnout Ponsioen en Linda de Veen en is hier te vinden.

Bron: Computable.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link