Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Ophef gegunde opdrachten van Hellevoetsluis

De gemeente Hellevoetsluis heeft vorig jaar meerdere grote opdrachten onderhands gegund, terwijl die eigenlijk normaal hadden moeten worden aanbesteed. Het college beweert dat alles volgens de regels is gegaan, maar de raad betwijfeld dat. Zo schrijft het AD.

Uit documenten die via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) door inwoners zijn opgevraagd, blijkt dat zes van de twaalf projecten van boven de 100.000 euro onderhands zijn gegund. Aannemers konden daardoor niet met een (goedkoper) bod komen. In de regels van de gemeente staat dat opdrachten van boven de 50.000 euro worden aanbesteed. Afwijken mag alleen met een uitgebreide motivering. Boven de 150.000 moet sowieso worden aanbesteed.

Meerdere opdrachten
Volgens de inwoners geeft Hellevoetsluis door onderhands te gunnen meer geld uit dan nodig is. Ook lijkt het erop dat de gemeente voor dezelfde klus meerdere opdrachten heeft verstrekt om onder de 150.000 euro te blijven. In de inkoopregels staat dat splitsen van de opdracht niet mag.

Onderhands gunnen
Hellevoetsluis bevestigt dat in meerdere gevallen onderhands werd gegund. Een van de redenen daarvoor was dat de werkzaamheden nog in 2016 moesten worden uitgevoerd en onderhands gunnen sneller ging. In andere gevallen was de klus zo specifiek dat aan het college gevraagd was om af te wijken van de inkoopprocedure. De gemeente benadrukt dat in alle gevallen de regels zijn gevolgd.

Opheldering
De PvdA en de coalitiepartij IBH vertrouwen dat niet. Zij eisen opheldering van het college en willen een debat over het inkoopbeleid. Ze willen onder meer weten of Hellevoetsluis een voorkeur heeft voor bepaalde bedrijven en waarom.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.