Magnifying glass Close

Opschudding om aanbesteding Den Bosch

Vier architectenbureaus stellen dat de gemeente Den Bosch de aanbesteding voor de nieuwbouw van Theater aan de Parade opnieuw moet doen. Hun advocaat stelt dat de gemeente zich niet aan de regels heeft gehouden door de ontwerpplannen na gunning te laten veranderen. De nieuwe schouwburg, waar al langer onrust over bestaat, moet in 2023 open gaan.

Volgens Omroep Brabant bepalen de aanbestedingsregels dat een ontwerpplan na de aanbesteding niet meer ‘wezenlijk’ mag veranderen. Nu het winnende architectenbureau NOAHH haar plannen heeft bekendgemaakt stellen de vier verliezende partijen – Frits van Dongen, de AMA-Groep, MVRVD en Kraaijvanger Architects – dat hun ‘concurrent’ met een heel ander ontwerp op de proppen is gekomen.

Eisenpakket
Volgens advocaat Bert van Miechem past het eisenpakket van de gemeente Den Bosch niet bij het bestemmingsplan. Zo zou het eisenpakket meer bouwlagen omvatten dan het bestemmingsplan toestaat. Hij stelt dat het plan van NOAHH zal moeten worden aangepast om het in het bestemmingsplan te laten passen. En hij benadrukt dat dit niet mag.

Bezwaar
Van Miechem verwacht dat de gemeente de aanbesteding opnieuw zal doen. Hij denkt dat dat minder geld zal kosten dan een rechtszaak. Ondertussen heeft de gemeente in een brief aan de raad laten weten dat het zich aan de regels heeft gehouden en dat de vier architectenbureaus bezwaar hadden kunnen maken tegen de gunning aan NOAHH. Dat is niet gebeurd, waardoor de gemeente stelt verder te kunnen. De bouw van het theater is al enige keren uitgesteld, eerst vanwege onenigheid over de plek waar het moest komen, vervolgens over de hoge kosten ervan.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres