Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Organisaties kopen meer samen in

Het aantal franchiseorganisaties neemt toe. onder meer omdat ondernemers graag gezamenlijk inkopen. Zowel bedrijven als overheidsinstellingen kopen steeds meer samen in om kosten te besparen. Maar. waarschuwt Fredo Schotanus: gezamenlijk inkopen is niet het medicijn tegen alles.Uit de meest cijfers van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) blijkt een sterke groei in het aantal franchiseorganisaties. Zowel het aantal franchisegevers als het aantal franchisevestigingen is tussen 1997 en 2007 bijna verdubbeld. Als franchisenemer maak je gebruik van een bestaande naam en formule. Gezamenlijk inkopen is een belangrijk onderdeel (en voordeel) van veel franchiseorganisaties. Een aanzienlijk deel van de bestaande franchiseorganisaties is ook ontstaan op basis van gezamenlijk inkopen. ?Inkoopverbanden groeien vaak uit tot franchiseformules?. zegt Jos Burgers. directeur van de NFV. ?Voor heel veel middenstanders zijn de inkoop- en schaalvoordelen van belang voor het voortbestaan van hun bedrijf.?

Trend
Betekent deze ontwikkeling ook dat inkoopsamenwerking behoorlijk in de lift zit? Ja. zegt Fredo Schotanus. universitair docent aan de Universiteit Twente en consultant bij Significant. ?Ik herken die trend zeker. Het is voor veel bedrijven interessant om bepaalde dingen gezamenlijk in te kopen?. zegt Schotanus. die is gepromoveerd op horizontale inkoopsamenwerking.
Volgens Schotanus is het overigens de publieke sector waarin inkoopsamenwerking met name toeneemt. ?De publieke sector kenmerkt zich door veel soortgelijke organisaties. Denk aan gemeenten. ziekenhuizen. brandweer- en politiekorpsen.?
In de Verenigde Staten loopt vooral de zorgsector een behoorlijk eind voor op Nederland. ?De helft van de inkoop vindt plaats via zorgsamenwerkingsverbanden. in Nederland is dat vele malen minder.? Dit geeft volgens Schotanus aan dat in bepaalde sectoren meer mogelijk is op het gebied van inkoopsamenwerking.

Parkmanagement
Verschil met de private sector is dat bij commerci?le organisaties vaak sprake is van concurrentie. Maar ook in de private sector is inkoopsamenwerking wel degelijk hot. ?Met name op het gebied van facilitaire zaken kun je transactiekosten beperken.? Hoewel bedrijven hier doorgaans niet hun concurrentievoordeel op boeken. zijn kostenbesparingen natuurlijk altijd meegenomen. ?Denk ook aan bedrijvenparken. waar verschillende typen bedrijven onder de vlag van parkmanagement verschillende kosten delen. Bijvoorbeeld voor zaken als transport. beveiliging. catering en kinderopvang.?
Inkoopsamenwerking is volgens Schotanus breder dan alleen gezamenlijk aanbesteden. ?Bedrijven delen ook kennis ?n personeel ? want er is een tekort aan goed opgeleide inkopers. Een parallel is supply chain management: verticale samenwerking dus. waarbij klanten en leveranciers nauwer samenwerken en ook kennis en personeel delen.?

Aardgas
Gezamenlijk inkopen gebeurt ook grootschalig. Nederlandse energiebedrijven bestuderen momenteel de mogelijkheden tot het gezamenlijk inkopen van aardgas op de wereldmarkt. zo kwam vorige maand aan het licht. Doel van een gezamenlijk inslaan van aardgas is minder afhankelijk worden van de inkoop via GasTerra en straks ook Gazprom. GasTerra verkoopt Gronings gas.
Nuon. Essent en Eneco zouden de alternatieven bestuderen. maar ook 4Gas. dat Ing-terminal exploiteert. Het voornemen om aardgas gezamenlijk in te kopen is een plan van adviesorganisatie Deloitte. Die stelt dat een grootschalig optreden bij het inkopen van gas nodig is. Het bureau onderzoekt zelfs de mogelijkheid om belangen te nemen in gasvelden in Algerije. Libi? en Egypte.
Volgens Schotanus zijn er verschillende redenen waarom gezamenlijk aardgas inkopen slim is: ?Zijn leveranciers veel groter dan jij? Dan is het interessant om samen in te kopen. Als de concurrentie veel groter is. kan het ook slim zijn voor kleine partijen om samen te werken.?

Aanbesteding
Het inkoopbeleid bij de overheid. die werkt met Europe

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link