Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
11
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Oud-minister Hillen moet getuigen in corruptiezaak dienstauto’s

Oud-minister Hans Hillen van Defensie moet getuigen in de corruptiezaak Dotterbloem. In deze zaak staan zes ambtenaren terecht voor het aannemen van steekpenningen bij de aanschaf van dienstauto’s voor politie en leger. De rechter denkt nu dat Hillen uitleg kan geven over hoe er binnen Defensie wordt omgegaan met ‘integriteitskwesties en verdenkingen van strafbare feiten’ door personeel. Dat schrijft NRC.

De corruptiezaak gaat om omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van dienstauto’s voor politie en defensie door Volkswagen, Audi-dealer Pon en importeurs van Renault en Peugeot. In ruil voor riante kortingen op privéauto’s en winterbanden gunden de ambtenaren opdrachten van duizenden auto’s aan de autodealers en deelden zij vertrouwelijke informatie.

Hans Hillen als getuige
De rechtbank Rotterdam wil dat Hillen optreedt als getuige, vanwege diens uitlatingen in het NRC. Hieruit blijkt dat de oud-minister de corruptiezaak wilde afhandelen zonder tussenkomst van justitie en de Tweede Kamer. Dit gaat met name om hoofdverdachte in de zaak Jacques H. Hillen wilde de ambtenaar beschermen. Dat de minister de Kamer onvolledig informeerde, was omdat hij geen tijd meer zou hebben voor het ‘managen van de krijgsmacht’, als hij zich steeds in de Kamer zou moeten verantwoorden voor ‘incidenten’ op zijn ministerie.

Jacques H.
Bewindslieden en topambtenaren van Defensie vroegen regelmatig om een speciale behandeling van hun autowensen aan Jacques H. Jacques stond erom bekend dat hij autoproblemen snel en discreet kon oplossen. Dat schrijft NRC naar aanleiding van het strafdossier. Het gaat bij deze extra’s bijvoorbeeld om speciale vering, duurdere bekleding of winterbanden. Eerder werd al bekend dat Kamp hier ook gebruik van heeft gemaakt.

Autodealers
Naast zes ambtenaren staan ook vier autodealers terecht. Justitie heeft al een schikking getroffen met autodealer Pon voor 12 miljoen euro. Pon voerde tussen 2001 en 2011 voor zo’n half miljard euro opdrachten uit voor Defensie en de politie. Op 5 december is de eerste van de 15 zittingsdagen, waarin de omvangrijke strafzaak wordt behandeld.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.