Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Oud-minister Hillen moet getuigen in corruptiezaak dienstauto’s

Oud-minister Hans Hillen van Defensie moet getuigen in de corruptiezaak Dotterbloem. In deze zaak staan zes ambtenaren terecht voor het aannemen van steekpenningen bij de aanschaf van dienstauto’s voor politie en leger. De rechter denkt nu dat Hillen uitleg kan geven over hoe er binnen Defensie wordt omgegaan met ‘integriteitskwesties en verdenkingen van strafbare feiten’ door personeel. Dat schrijft NRC.

De corruptiezaak gaat om omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van dienstauto’s voor politie en defensie door Volkswagen, Audi-dealer Pon en importeurs van Renault en Peugeot. In ruil voor riante kortingen op privéauto’s en winterbanden gunden de ambtenaren opdrachten van duizenden auto’s aan de autodealers en deelden zij vertrouwelijke informatie.

Hans Hillen als getuige
De rechtbank Rotterdam wil dat Hillen optreedt als getuige, vanwege diens uitlatingen in het NRC. Hieruit blijkt dat de oud-minister de corruptiezaak wilde afhandelen zonder tussenkomst van justitie en de Tweede Kamer. Dit gaat met name om hoofdverdachte in de zaak Jacques H. Hillen wilde de ambtenaar beschermen. Dat de minister de Kamer onvolledig informeerde, was omdat hij geen tijd meer zou hebben voor het ‘managen van de krijgsmacht’, als hij zich steeds in de Kamer zou moeten verantwoorden voor ‘incidenten’ op zijn ministerie.

Jacques H.
Bewindslieden en topambtenaren van Defensie vroegen regelmatig om een speciale behandeling van hun autowensen aan Jacques H. Jacques stond erom bekend dat hij autoproblemen snel en discreet kon oplossen. Dat schrijft NRC naar aanleiding van het strafdossier. Het gaat bij deze extra’s bijvoorbeeld om speciale vering, duurdere bekleding of winterbanden. Eerder werd al bekend dat Kamp hier ook gebruik van heeft gemaakt.

Autodealers
Naast zes ambtenaren staan ook vier autodealers terecht. Justitie heeft al een schikking getroffen met autodealer Pon voor 12 miljoen euro. Pon voerde tussen 2001 en 2011 voor zo’n half miljard euro opdrachten uit voor Defensie en de politie. Op 5 december is de eerste van de 15 zittingsdagen, waarin de omvangrijke strafzaak wordt behandeld.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres