Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

OV-bedrijven maken afspraken om NS dwars te zitten

De OV-bedrijven Arriva, Veolia en Connexxion spannen samen tegen de NS. Ze voeren rechtszaken tegen de NS, zodra concessies onderhands worden verlengd. Onderling hebben de drie bedrijven afgesproken om geen zaken tegen elkaar te voeren.

De afspraken zijn gemaakt in branchevereniging Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), waarvan de drie bedrijven lid zijn. In de praktijk heeft deze afspraak tot zeker drie rechtszaken tegen de NS geleid. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een e-mail van de directeur van Connexxion en gesprekken met betrokkenen.

‘Wij protesteren niet bij elkaar’
Directeur van Connexxion, Bart Schmeink, bevestigt de mail te hebben gestuurd. In de brief staat dat de FMN vindt dat de NS zich terug moet trekken uit de regionale markt. “De simpele conclusie was: wij protesteren niet tegen verlengingen bij elkaar, maar maken een uitzondering voor NS en Qbuzz”, aldus Schmeink.

Kartelvorming
De directie van Arriva en Veolia ontkennen het bestaan van deze afspraken. Wel erkent de woordvoerder van Arriva dat over een recente rechtszaak in Limburg, gericht tegen de NS, vooraf contact is geweest met Veolia. Ook de woordvoerder van Connexxion ontkent in een eerste reactie: “Er zijn geen afspraken onderling, want dan zou je praten over kartelvorming”.

Te snel geformuleerd
Eenmaal geconfronteerd met de correspondentie reageert Schmeink tegen de krant: “Ik vind dat de e-mail uit de context wordt gehaald. Misschien heb ik de e-mail destijds te snel geformuleerd. Dergelijke afspraken bestaan niet binnen de FMN.” In een latere verklaring zegt Schmeink dat hij binnen de FMN juist geprobeerd heeft een ‘doctrine’ af te sluiten om het aantal rechtszaken te verminderen.

PvdA wil opheldering
De PvdA wil opheldering over deze pogingen om de NS juridisch dwars te zitten. Tweede Kamerlid Duco Hoogland heeft schriftelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld (infrastructuur). Hoogland stelt: “Als het klopt, diskwalificeert dit deze bedrijven voor verder uitoefening van concessies. Het openbaar vervoer is een publieke zaak en moet vrij blijven van dit soort praktijken.”

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link