Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

OV Limburg niet opnieuw aanbesteden

Het openbaar vervoer in Limburg wordt niet opnieuw aanbesteed. In april werd duidelijk dat de winnaar, NS-dochter Abellio, had gefraudeerd. Toen ging de concessie met een waarde van 2 miljard euro naar de nummer twee: Arriva. Concurrent Veolia eiste vervolgens dat de aanbesteding opnieuw werd gedaan. De provincie verwerpt dit bezwaar nu na onderzoek door een adviescommissie.

Veolia stelt actief tegen te zijn gewerkt door NS bij de aanbesteding. NS verstrekte niet of te laat informatie die nodig was om een goed bod te doen. Dit ging onder andere over het gebruik van kaartautomaten en servicebalies. Hierdoor moest Veolia naar eigen zeggen noodgedwongen meer geld vragen dan de 55 miljoen euro die de provincie jaarlijks beschikbaar stelt. Veolia vroeg 59 miljoen euro. Dat schrijft FD.nl

Buitenspel
Door dit bedrag te vragen, heeft Veolia zichzelf buitenspel gezet, oordeelt de provincie. Arriva had ook te maken met tegenwerking door NS, maar die wist wel binnen het jaarbudget te blijven. Tevens stelt de provincie dat bij de verstoring van een eerlijk speelveld, in dit geval door fraude van Abellio, er geen verplichting bestaat om opnieuw aan te besteden.

Fraude
Abellio won in maart het recht om vijftien jaar lang het busvervoer en vier lokale spoorlijnen te verzorgen in Limburg. Eind april kwam naar buiten dat er fraude was gepleegd. Via NS-dochter Qbuzz kreeg Abellio bedrijfsgevoelige informatie van Veolia in handen door via een schijnconstructie een oud-directeur van het bedrijf in te huren. NS-topman Timo Huges moest opstappen als gevolg van de affaire.

Rechtszaak
Veolia overweegt nu een rechtszaak om het besluit van de provincie aan te vechten. Veolia probeert ook de schade die het heeft geleden als gevolg van de verloren aanbesteding te verhalen op NS.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres