Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Museumdirecteur kost leverancier bijna grote opdracht

Het winnende architectenbureau in een aanbesteding van Museum Boijmans van Beuningen raakte bijna een grote opdracht kwijt door een wat al te enthousiaste directeur die voor zijn beurt met de leverancier praatte.[slide]

De gang van zaken bij het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kan dienen als mooie case in de lesstof van inkoopopleidingen. Inkoopafdelingen doen er goed aan om al te enthousiaste directieleden in toom te houden tijdens aanbestedingen. Museumdirecteur Sjarel Ex praatte in september met een van de vijf architectenbureaus die nog in de race waren voor het ontwerp van het nieuwe Collectegebouw. In dit gebouw worden straks museumcollecties opgeslagen en gerestaureerd, maar komen ook ruimtes waar het publiek mee kan kijken bij dit proces. De aanbesteding heeft een waarde van ongeveer 50 miljoen euro.

Gewend om in vroeg stadium te overleggen
Ex claimt geen idee te hebben dat hij de regels schond. Volgens de museumdirecteur is hij gewend om altijd in een vroeg stadium met kunstenaars te overleggen. In het NRC Handelsblad zegt hij het volgende: “In die geest popelde ik om met de toekomstige architect over het open depot te praten”. In een gesprek met onder meer de gemeente meldde hij dit contact, waar hij al te horen kreeg dat hij architectenbureau MVRDV een informatievoorsprong had bezorgd.

De directeur, die toegeeft dat hij “in zijn naïviteit en enthousiasme” een verkeerde beslissing maakte door met de leverancier te praten, stapte na het voorval uit de jury. De ontwerpwedstrijd en aanbesteding ging door. MVRDV werd door de gemeente aangeraden zich terug te trekken, maar deed dat niet en won vervolgens de ontwerpwedstrijd. Nog dezelfde dag liet de gemeente weten dat het bureau werd uitgesloten wegens voorkennis, waarna MRDRV een kort geding aanspande.

Diskwalificatie onterecht
De rechter bepaalde dat de diskwalificatie onterecht is, tot opluchting ook van de directeur. Volgens de rechter is veel van wat door Ex met MVRDV is besproken, ook in het eisenpakket terug te vinden is dat alle deelnemers aan de aanbesteding ontvingen voorafgaand aan de ontwerpwedstrijd. Daardoor is niet aannemelijk geworden dat het bureau een onterechte voorsprong had. De gemeente legt zich bij de uitspraak neer, al is nu nog niet bekend wat de nummer twee in de aanbesteding gaat doen.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link