Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Overheid huurt weer meer externen in

De overheid geeft veel geld uit aan de inhuur van extern personeel terwijl het kabinet al jaren roept dat het minder externen wil inhuren. Ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen gaven vorig jaar honderden miljoenen euro’s méér uit aan de inhuur van externen dan in de twee jaar daarvoor. Dat meldt het AD.

Uit een onderzoek dat het AD uitvoerde onder 148 bestuursorganen blijkt dat de uitgaven aan externe inhuur in twee jaar tijd met 19 procent zijn gestegen, tot 2,4 miljard euro in 2018. De rijksnorm dat niet meer dan 10 procent van de personeelskosten naar externe inhuur mag gaan, wordt door steeds meer ministeries overschreden.

Ministerie van Financiën
Het ministerie van Financiën gaf het meeste uit aan externen: 272 miljoen euro. Het ministerie huurde veel in om de zaken op orde te stellen bij de Belastingdienst. Ook de ministeries van Infrastructuur en Milieu (252 miljoen euro) en Veiligheid en Justitie (237 miljoen euro) gaven veel geld uit aan personeel van buiten. Vooral ICT’ers zijn gewild.

Rotterdam en Amsterdam
De gemeente Rotterdam verdubbelde bijvoorbeeld haar uitgaven aan externen in twee jaar tijd naar 86 miljoen euro in 2016. Volgens Rotterdam, en vele andere gemeenten, is extern personeel nodig om extra taken vanuit het Rijk uit te voeren. Amsterdam gaf vorig jaar een recordbedrag van 224 miljoen euro uit aan personeel van buiten.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link