Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
03
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Overheid invloed op duurzame bedrijfskleding

De overheid kan invloed uitoefenen op de verduurzaming van bedrijfskleding door het inkoopbeleid aan te passen. Ook kan hierdoor het bereik in de keten vergroot worden. Dit blijkt uit een onderzoek van Rijkswaterstaat: European Workwear Report.

De overheid koopt veel bedrijfskleding in. Rijkswaterstaat denkt daarom dat er binnen de publieke sector relatief snel resultaat te boeken is. Overheden kunnen bijvoorbeeld inkoopcriteria hanteren voor de hoeveelheid gerecyclede textielvezels, duurzaam design of mogelijkheden voor hergebruik.

Inzameling
Overheden kunnen daarnaast de gebruikers en leveranciers betrekken bij de inzameling en verwerking van afgedankte bedrijfskleding. Een andere mogelijkheid is het werken met andere verdienmodellen, zoals een leaseconstructie.

Goede voorbeeld geven
Overheidsorganisaties moeten, volgens Rijkswaterstaat, het goede voorbeeld geven en aan de slag gaan met circulaire inkoop van bedrijfskleding. Zo worden meer partijen binnen de keten bereikt. Wanneer leveranciers circulaire bedrijfskleding gaan aanbieden aan de overheid, wordt het ook normaal voor hen om dat bij andere afnemers te doen.

Proef
In het onderzoek worden ook voorbeelden gegeven, waaronder één van Rijkswaterstaat zelf. In 2015 startte Rijkswaterstaat namelijk al met een proef voor gebruik van recyclebare bedrijfskleding. De kleding voor sluisstewards, de mensen die waterrecreanten helpen om onbekende of moeilijke sluizen vlot en veilig te passeren, werd geproduceerd door textielproducent Dutch Awearness. Na het vaarseizoen werd de kleding ingenomen en versnipperd tot vezels. Daar werd dan weer nieuwe kleding van gemaakt.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.