Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Overheid invloed op duurzame bedrijfskleding

De overheid kan invloed uitoefenen op de verduurzaming van bedrijfskleding door het inkoopbeleid aan te passen. Ook kan hierdoor het bereik in de keten vergroot worden. Dit blijkt uit een onderzoek van Rijkswaterstaat: European Workwear Report.

De overheid koopt veel bedrijfskleding in. Rijkswaterstaat denkt daarom dat er binnen de publieke sector relatief snel resultaat te boeken is. Overheden kunnen bijvoorbeeld inkoopcriteria hanteren voor de hoeveelheid gerecyclede textielvezels, duurzaam design of mogelijkheden voor hergebruik.

Inzameling
Overheden kunnen daarnaast de gebruikers en leveranciers betrekken bij de inzameling en verwerking van afgedankte bedrijfskleding. Een andere mogelijkheid is het werken met andere verdienmodellen, zoals een leaseconstructie.

Goede voorbeeld geven
Overheidsorganisaties moeten, volgens Rijkswaterstaat, het goede voorbeeld geven en aan de slag gaan met circulaire inkoop van bedrijfskleding. Zo worden meer partijen binnen de keten bereikt. Wanneer leveranciers circulaire bedrijfskleding gaan aanbieden aan de overheid, wordt het ook normaal voor hen om dat bij andere afnemers te doen.

Proef
In het onderzoek worden ook voorbeelden gegeven, waaronder één van Rijkswaterstaat zelf. In 2015 startte Rijkswaterstaat namelijk al met een proef voor gebruik van recyclebare bedrijfskleding. De kleding voor sluisstewards, de mensen die waterrecreanten helpen om onbekende of moeilijke sluizen vlot en veilig te passeren, werd geproduceerd door textielproducent Dutch Awearness. Na het vaarseizoen werd de kleding ingenomen en versnipperd tot vezels. Daar werd dan weer nieuwe kleding van gemaakt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres