Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Het Rijk koopt ook dit jaar negentig procent van haar stroom uit traditionele kolen- en gascentrales van energiemaatschappijen Eon en Delta. Deze ‘sjoemelstroom’ wordt met certificaten uit buitenlandse waterkrachtcentrales groen gemaakt. Dat maakt actiegroep WISE bekend op basis van een onderzoek naar de inkoop.
Formeel wordt met certificaten uit Noorse waterkrachtcentrales aan de eisen voor duurzame inkoop voldaan. Milieugroepen en Kamerleden van D66, PvdA, GroenLinks en SP pleiten echter voor aanscherping van de regels, omdat de praktijk geen duurzame stroom oplevert.
Omstreden
De stroomtransacties van het Rijk zijn omstreden, omdat de overheid zichzelf verplicht volledig duurzaam in te kopen. De Volkskrant schrijft dat de inkoop van sjoemelstroom in tact blijft, doordat inkopers bang zijn dat de Europese aanbestedingsregels het verbieden om stroom uit Nederlandse duurzame bronnen te vragen. “De stap van het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat zien dat dit wel kan. Ook andere grote stroomverbruikers, zoals de Nederlandse Spoorwegen, hebben vergelijkbare contracten kunnen sluiten zonder in de problemen te komen”, schrijft WISE.
Obstakel is geld
“Het belangrijkste obstakel voor overheden is geld”, denkt woordvoerder Toby Ellson van energiemaatschappij Eneco. Certificaten uit bestaande waterkrachtcentrales kosten bijna niets extra’s en die van nieuwe zonneparken of windmolens wel. “Een besluit over de aankoop van duurzame energie loopt in de gemeente vaak over twee wethouders; die van Financiën en die van Duurzaamheid. Dan wint vaak de eerste.” Sinds kort doet Eneco niet meer mee aan aanbestedingen van gemeenten, waarin grijze stroom met buitenlandse certificaten moet worden groengemaakt, zegt Ellson. “Als gemeenten echt willen verduurzamen, moet dat op een andere manier.”
Weinig meerkosten
De meerkosten voor groene stoom vallen mee, stelt WISE. Voor 2,3 miljoen euro extra zou het Rijk al volledig kunnen draaien op Nederlandse windenergie. “Vergeleken bij de 8 miljard euro die dit jaar in subsidie voor duurzame energieprojecten wordt gestoken, is dat een klein bedrag”, concludeert de actiegroep.