Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
De overheid houdt zich niet aan de belofte om milieubewust in te kopen. [slide]Vier jaar geleden is de afspraak gemaakt dat het Rijk, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten duurzaamheid voorop zouden stellen bij de inkoop van goederen, diensten en voorzieningen. Hier is nog weinig van terechtgekomen, zo schrijven zes maatschappelijke organisaties aan de Tweede Kamer, aldus Trouw.
De organisaties, waaronder MVO Nederland en VNO-NCW, willen dat de Tweede Kamer bij het kabinet aandringt op een nieuw duurzaam inkoopprogramma met harde afspraken tot 2020. Komende week debatteert de Kamer over het inkoopbeleid.
Gunnen op laagste prijs
In de brief stellen de organisaties dat het op een aantal fronten mis gaat. Overheden zouden, volgens de afspraken in 2011, moeten bijdragen aan duurzamere economische bedrijvigheid. Maar al vanaf 2012 heeft duurzaamheid een steeds lagere prioriteit. Uit een enquête uit 2013 blijkt dat de aandacht voor duurzaam inkopen bij alle overheden toen met meer dan 40 procent is afgenomen. Volgens de organisaties vallen de overheden terug op de veronderstelling dat de laagste prijs de beste keus is.
‘Goedkoop is duurkoop’
In de Aanbestedingswet van 2012 is vastgelegd dat bij aanbesteden de ‘economisch voordeligste inschrijving’ wordt gehanteerd. Hierbij zou niet alleen de prijs, maar ook kwaliteit (duurzaamheid, levensduur) doorslaggevend zijn. Bij veel overheden ontbreekt de kennis en ervaring om met deze methode te werken, aldus de brief. “Zolang bij aanbestedingen de prijs doorslaggevend blijft, is duurzaam inkopen een wassen neus”, dat stellen Marga Hoek (De Groene Zaak) en Hans de Boer (VNO/NCW) volgens de krant. “Het gevolg is dat overheden inkopen op een lagere kwaliteit en over de hele levensduur hogere kosten maken. Goedkoop is ook hier duurkoop.“