Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Overheid moet buitenlandse bouwers weren”

De overheid moet buitenlandse bedrijven niet meer actief benaderen om op de Nederlandse bouwmarkt mee te dingen naar grote aanbestedingen van infrastructuur. Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van belangenvereniging Bouwend Nederland. De crisis heeft volgens hem al voor genoeg concurrentie tussen Nederlandse bouwbedrijven gezorgd. “Als er overcapaciteit in de markt is, moet Rijkswaterstaat niet actief met projecten gaan leuren over de grens”, aldus Verhagen. “Onze bouwbedrijven worden ook niet actief benaderd door buitenlandse overheden.”

De komende jaren worden er door de overheid miljarden geïnvesteerd in grote projecten. Er gaat binnenkort onder andere een aanbesteding voor het onder de grond leggen van de A10 aan de Zuidas van start. Met deze opdracht is minstens 1,4 miljard euro gemoeid.

Verliezen bouwbedrijven
De oproep van Verhagen is een reactie op de verliezen die veel bouwbedrijven lijden op grote infrastructurele projecten. Zowel Ballast Nedam, als Strukton hebben te maken met zware tegenvallers bij de verbreding van de A15 in Rotterdam en de ondertunneling van de A2 in Maastricht, aldus FD.nl. De verliezen ontstaan doordat de bouwers te laag inschrijven.

“Gebaat bij gezonde concurrentie”
Rijkswaterstaat geeft aan dat volgens de aanbestedingswet projecten open moeten staan voor Europese bouwbedrijven. “We zijn gebaat bij een gezonde concurrentie om goede aanbiedingen te krijgen voor alle projecten”, stelt een woordvoerder. “Zo kunnen we maximale waarde realiseren voor het belastinggeld.” Verhagen is het hier niet mee eens en stelt dat de belastingbetaler niet wordt benadeeld als de overheid buitenlandse bouwers niet meer zou benaderen. “Het gaat erom of er genoeg concurrentie is. Dat is het geval”, aldus Verhagen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link