Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Overheid moet te dure geneesmiddelen harder aanpakken

De overheid moet harder optreden tegen fabrikanten van geneesmiddelen om zo dure medicijnen beter beschikbaar te maken. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een rapport. De Raad zegt dat de overheid veel meer kan doen in de strijd tegen de machtige farma-industrie, bijvoorbeeld het uitvoeren van wettelijke dwang. Dat meldt Zembla.

Als medicijnfabrikanten na onderhandelingen over de prijzen niet bereid zijn maatschappelijk aanvaardbare bedragen te vragen, dan moet de overheid, volgens het rapport, gebruik maken van internationale regelgeving. Deze regels bieden namelijk de mogelijkheid om de druk op de medicijnenindustrie op te voeren.

Oplossingen
Volgens de adviesraad moet de overheid het misbruik van de machtspositie van fabrikanten harder aanpakken. Ook zou de overheid het bereiden van medicijnen in de apotheek meer moeten stimuleren. Dat is namelijk goedkoper. De overheid zou ook gebruik kunnen maken van dwanglicenties, die zorgen er namelijk voor dat andere bedrijven dure medicijnen met octrooi alsnog op de markt kunnen brengen, waardoor de prijs naar beneden kan.

Ontwikkelingskosten
Farmaceutische bedrijven geven de schuld van de hoge prijs van hun medicijnen aan de ontwikkelingskosten, maar RVS is het daar niet mee eens. Volgens de adviesraad moet de overheid meer inzetten op betrouwbare klinische studies naar geneesmiddelen en naar een efficiënter ontwikkelingsproces. Daarnaast moet de overheid, volgens de Raad, nieuwe vormen van geneesmiddelenontwikkeling verder stimuleren.

Nederland
Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen veel betaalt voor nieuwe medicijnen. Dit verschil kan oplopen tot 50 procent.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link