Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Overheid neemt taken over

De overheid neemt steeds meer taken van het bedrijfsleven over. Dit komt omdat er geen enkele instantie is die toetst of de overheid beter kan inbesteden of uitbesteden. Voor ondernemingen kan dit frustrerend zijn, omdat er juridisch weinig aan te doen is. Dit meldt de Telegraaf.

Erik te Brake, aanbestedingsexpert van VNO-NCW zegt dat men juridisch geen poot heeft om op te staan. Het enige wat je volgens hem kunt proberen is om de politiek aan te spreken. Ook de Wet Markt en Overheid, die concurrentie tussen overheid en bedrijfsleven zou moeten voorkomen, vindt hij te slap.

Elisabetta Manunza, hoogleraar internationaal en Europees aanbestedingsrecht aan de Universiteit Utrecht, is het met Te Brake eens. Het probleem is volgens haar dat er geen wettelijke regels zijn die de beslissing van de overheid om voor eigen uitvoering te kiezen, verbieden. De overheid zit na de keuze wel vast aan voorwaarden die door een rechter kunnen worden getoetst.

FAIR Act
Manunza vindt dat er hier in Nederland eenzelfde systeem moet komen als  in de Verenigde Staten. FAIR Act is een systeem die criteria vaststelt. Deze criteria zijn vastgesteld op basis van bepalingen van de federale overheid over welke taken voor de overheid en welke voor de markt zijn.

Criteria
De criteria hoeven niet per se met de prijs te maken te hebben.  Het kunnen ook maatschappelijke criteria zijn, zoals innovatie en sociale overwegingen. Volgens Manunza zou het mooi zijn als Nederland in de wet een toets naar Amerikaans voorbeeld opneemt op basis van objectieve criteria. Zo’n wet zou dan voorkomen dat het Rijk met politieke motieven een beslissing doordrukt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres