Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Overheid neemt taken over

Overheid neemt taken over
Foto: Dollarphotoclub

De overheid neemt steeds meer taken van het bedrijfsleven over. Dit komt omdat er geen enkele instantie is die toetst of de overheid beter kan inbesteden of uitbesteden. Voor ondernemingen kan dit frustrerend zijn, omdat er juridisch weinig aan te doen is. Dit meldt de Telegraaf.

Erik te Brake, aanbestedingsexpert van VNO-NCW zegt dat men juridisch geen poot heeft om op te staan. Het enige wat je volgens hem kunt proberen is om de politiek aan te spreken. Ook de Wet Markt en Overheid, die concurrentie tussen overheid en bedrijfsleven zou moeten voorkomen, vindt hij te slap.

Elisabetta Manunza, hoogleraar internationaal en Europees aanbestedingsrecht aan de Universiteit Utrecht, is het met Te Brake eens. Het probleem is volgens haar dat er geen wettelijke regels zijn die de beslissing van de overheid om voor eigen uitvoering te kiezen, verbieden. De overheid zit na de keuze wel vast aan voorwaarden die door een rechter kunnen worden getoetst.

FAIR Act
Manunza vindt dat er hier in Nederland eenzelfde systeem moet komen als  in de Verenigde Staten. FAIR Act is een systeem die criteria vaststelt. Deze criteria zijn vastgesteld op basis van bepalingen van de federale overheid over welke taken voor de overheid en welke voor de markt zijn.

Criteria
De criteria hoeven niet per se met de prijs te maken te hebben.  Het kunnen ook maatschappelijke criteria zijn, zoals innovatie en sociale overwegingen. Volgens Manunza zou het mooi zijn als Nederland in de wet een toets naar Amerikaans voorbeeld opneemt op basis van objectieve criteria. Zo’n wet zou dan voorkomen dat het Rijk met politieke motieven een beslissing doordrukt.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.