Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Overheid verkeek zich op toltarief

De Noordtunnel in Alblasserdam blijft een zwart gat voor belastinggeld. Ondanks dat investeerders hun geld al lang terughebben, moet de overheid nog tot 2021 blijven betalen voor de[slide] tunnel.

Eind jaren tachtig sloot de overheid een contract af met een consortium onder leiding van ING voor de bouw van de Noordtunnel. De bouwkosten werden geschat op 136 miljoen euro, maar doordat de overheid koos voor een financiering met privaat geld vallen de kosten vele malen hoger uit. Naar aanleiding van deze hoge kosten stelde Stientje van Veldhoven (D66) Kamervragen aan minister Schultz.

Duur grapje
Voor iedere auto die door de tunnel rijdt, moet de overheid een vooraf vastgesteld tarief betalen. Bij de afsluiting van het contract rekenden ambtenaren er niet op dat er zoveel automobilisten gebruik zouden maken van de tunnel. Hierdoor had het consortium in 2001 haar geïnvesteerde geld alweer terug. De verwachte kosten voor de overheid lopen op tot om en nabij de 355 miljoen euro in 2021.

Bij de afsluiting van het contract was de rente op achtjarige staatsleningen nog 6,2 procent. Deze is inmiddels behoorlijk gekelderd, maar de hoge rente bleef wel gelden voor de tarieven per passage. Mede hierdoor rijzen de kosten voor de overheid de pan uit.

Einde aan dergelijke contracten
Als we het ministerie van financiën mogen geloven, wordt er in de toekomst geen dergelijke financieringsvorm meer toegepast door de overheid. Tot 2021 zal de overheid echter moeten leven met het huidige contract. Het is namelijk niet mogelijk om hier onderuit te komen. In januari 2014 wordt het passagetarief herzien, waardoor de overheid uiteindelijk minder geld kwijt hoopt te zijn dan nu het geval is.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres