Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Pas tegen de zomer duidelijkheid over Defensieproject GrIT

Staatssecretaris Visser van Defensie hakt pas tegen de zomer van 2020 een knoop door over Defensieproject Grensverleggende IT (GrIT). Er liggen twee scenario’s voor de verdere voortgang van het project, die eerst door Bureau ICT Toetsing worden bekeken voor Visser een beslissing neemt.

Vorige maand werd bekend dat de vergevorderde aanbesteding van een nieuw informatiesysteem bij Defensie op een mislukking uit dreigde te lopen. Visser legde de aanbesteding stil en startte een ‘heroverwegingstraject’. Het BIT had tot dat moment al drie keer zorgen uitgesproken over de risico’s die aan de aanbesteding zouden kleven. Consortium Athena, bestaande uit Atos en IBM, dreigde omwille van gemaakte kosten en opgelopen vertraging, een claim van ‘honderden miljoenen euro’s’ bij de Nederlandse overheid neer te leggen.

Twee scenario’s
Visser laat in een Kamerbrief het volgende over beide scenario’s weten:
“Ten eerste is het scenario uitgewerkt om de aanbevelingen van het BIT te accommoderen binnen de huidige aanpak van de aanbesteding. Dat betekent dat Defensie sterker stuurt op het creëren van waarde voor de organisatie, met een nieuwe, flexibele brokkenplanning, en de juiste stuurmiddelen om prestaties van de leverancier af te dwingen, waaronder mogelijkheden om nieuwe leveranciers toe te voegen en het contract met de leverancier op ieder moment te kunnen beëindigen.

Ten tweede is een scenario uitgewerkt op basis van een geheel andere aanpak van het programma en nieuwe aanbestedingen, waarbij Defensie samen met meerdere marktpartijen, langs de lijnen van lifecycle-management, en meer geleidelijk, de nieuwe IT-infrastructuur realiseert.”
In de Kamerbrief zegt Visser niets over de claim van Atos en IBM. Kamerleden Isabelle Diks (GroenLinks) en Gabriëlle Popken (PVV) hebben naar aanleiding van het stuk Kamervragen ingediend, waarop Visser nog niet heeft geantwoord.

Vervolg
Externe partijen zullen beide scenario’s valideren, waarna ook het BIT een uitspraak mag doen over de plannen. Visser zal die uitspraak, net als de business cases die aan beide scenario’s hangen, aan de kamer voorleggen. Ze hoopt in het najaar van 2020 de opdracht te kunnen gunnen en benadrukt dat Defensie op dit moment voldoende heeft aan de bestaande IT-infrastructuur.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link