Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

APG wil miljoenen investeren in windmolenparken

De grootste pensioenbeheerder van Nederland, APG, wil toch investeren in nieuwe windmolenparken op de Noordzee.[slide] Eerder wees APG dit nog af, omdat de investering te onzeker zou zijn. De pensioenbeheerder overweegt nu enkele honderden miljoenen te steken in windpark Borssele. Hiervoor wordt de aanbesteding in oktober geopend.

In juni 2014 gaf APG nog aan de techniek van offshorewindturbines te jong te vinden en de bijdrage van de overheid te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen. Afgelopen jaar zijn de financiële risico’s besproken met energiebedrijven en met beleggers die al ervaring hebben met wind op zee. “Daardoor hebben we een beter beeld gekregen van de onzekerheden”, zegt de woordvoerder van APG, Harmen Geers tegen de Volkskrant.

Subsidieregeling
Nederlandse subsidieregels zijn volgens de woordvoerder ook geen spelbreker meer. “Volgens minister Kamp is voor de windparken de komende vijftien jaar 18 miljard euro beschikbaar.”
Windpark Borssele vergt een investering van 2,1 miljard euro, maar levert daarna vrijwel gratis energie op. Volgens eigen regels mag APG hoogstens de helft van een duurzaam project financieren. De meerkosten worden betaald uit de subsidieregeling.

Aanbesteding
Of er ook daadwerkelijk in windpark Borssele geïnvesteerd gaat worden is afhankelijk van een lopend onderzoek en of de betrokken projectontwikkelaar de aanbesteding wel wint. Tot 2019 komen er vijf nieuwe kavels voor windparken, met elk een capaciteit van 700 megawatt. Volgens de aanbestedingsregels mogen ze worden gebouwd door de partij die de overheid de laagste prijs biedt voor de opwekking van één kilowattuur stroom. De kosten moeten in de loop der tijd met 40 procent dalen.

Toenemende druk
APG beheert 359 miljard euro van vijf pensioenfondsen, waaronder het ABP. De organisatie staat onder toenemende druk om het aandeel in duurzame investeringen te vergroten. Voor pensioenfonds ABP heeft het al 1 miljard belegd in hernieuwbare energie.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres