Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van die advertenties wordt de redactie betaald die het nieuws op deze website verzorgd. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PGB-fraude lucratief voor onderwereld

Het persoonsgebonden budget (pgb) stelt hulpbehoevenden in staat om zelf het bureau uit te kiezen waar ze hun zorg inkopen. Het is al langer bekend dat handige ondernemers hier soms mee sjoemelen door het budgetbeheer uit handen te nemen van kwetsbare pgb-houders. Nu blijkt dat er steeds vaker op steeds grootschaliger niveau gefraudeerd wordt met zorgbudgetten; er ontstaan malafide bureautjes die het zorggeld gebruiken om criminele activiteiten te financieren.

De Volkskrant berichtte maandag over een zaak die in januari 2017 in Bergen op Zoom aan het licht kwam nadat een cliënte haar beklag deed bij een ambtenaar. Ze vertelde bang te zijn voor haar zorgaanbieder en weg te willen uit het huis waar ze dankzij haar pgb werd begeleid. Ze moest daar immers bij wijze van dagbesteding hennepplanten verzorgen. Met andere woorden, haar zorgbureau misbruikte gemeentegeld om cliënten aan het werk te zetten in het criminele circuit.

Hervormingen

De opkomst van grootschalige zorgfraude komt mede voort uit de hervormingen die in 2015 in de zorg zijn doorgevoerd. Destijds werd besloten om gemeenten verantwoordelijk te maken voor onderdelen als jeugdzorg, dagbesteding en de begeleiding van ouderen en gehandicapten. Dat was een grote operatie waarbij in veel gemeenten weinig aandacht werd besteed aan het bestrijden van zorgfraude. Veel criminelen hebben hier handig gebruik van kunnen maken.

VNG

Het sjoemelende bureau in Bergen op Zoom is daar een goed voorbeeld van. Na enig onderzoek kwam aan het licht dat de ondernemer die dat bureau runde ook cliënten had in Nijmegen en Breda waar hij zelfs op een lijst van gecontracteerde zorgaanbieders stond. Pauline de La Court, coördinator van het fraudeteam van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), maakt in de Volkskrant duidelijk dat dit geen op zichzelf staand geval is. Steeds meer ondernemers, afkomstig uit geheel andere branches, richten opeens een bv op om in de zorg actief te worden. In veel gevallen is fraude de belangrijkste motivatie hiervoor.

Voorlichting

Inmiddels zijn de eerste stappen richting een oplossing gezet. De VNG richtte begin 2016 een fraudeteam op om gemeenten te ondersteunen met onder meer voorlichting en kennisbijeenkomsten. Sindsdien zijn er 130 fraudezaken gemeld. Daarnaast werkt de gemeente Bergen op Zoom momenteel aan een handboek voor het aanpakken van zorgfraude. Dit handboek zal in juli beschikbaar zijn in alle gemeenten.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres