Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
03
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Plafondprijs bij veel aanbestedingen te laag

Plafondprijs bij veel aanbestedingen te laag

Installatiebedrijf Unica heeft de afgelopen jaren al een aantal keer een aanbesteding af moeten zeggen. De opdrachtgever wilde namelijk werk laten verrichten tegen een te lage prijs. Dit soort situaties doen zich steeds vaker voor bij aanbestedingen, meldt het Financieele Dagblad.

Unica is een van de grote installatiebedrijven van Nederland en doet als lid van consortia vaak mee aan grote bouwprojecten. Bij het bouwen van een nieuw pand bestaat ongeveer 40 procent van de bouwkosten uit installaties, bij ziekenhuizen is die verhouding 50/50 en bij datacentra maken installaties 80 procent van de kosten op.

Adviseur
Volgens John Quist van Unica worden die plafondbedragen in een aanbesteding bedacht door een adviseur van de opdrachtgever. De adviseur lijkt, volgens Quist, de prijs te baseren op de markt van enkele jaren geleden en die prijzen zijn vandaag de dag niet meer haalbaar. Quist zegt namelijk dat de prijzen van mensen en materiaal omhoog zijn gegaan. En met deze realiteit moeten adviseurs, volgens hem, rekening houden.

Andere bouwprojecten
Veel bouwprojecten hebben met een te laag plafondprijs te maken. Afgelopen jaar kwamen een aantal bouwprojecten dan ook in het nieuws doordat de aanbesteding mislukte. In Den Bosch mislukte de aanbesteding van het theater Aan de parade, in Groningen ging de bouw van het Feringa-gebouw niet door en ook de aanbesteding van de renovatie van het stadskantoor in Tilburg werd gestaakt. In alle gevallen was de maximumprijs met zeker enkele miljoenen euro te laag voor de bouwers om de opdracht uit te kunnen voeren.

 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.