Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Plan van aanpak voor MVI vertoont hiaten

Het plan van aanpak om overheden duurzamer te laten inkopen is gebrekkig. Dat schrijven een aantal organisaties aan de Tweede Kamer en de verantwoordelijke bewindslieden van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Rijksdienst. De lobbyorganisaties stellen dat het plan voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2015-2020 nog enkele belangrijke hiaten vertoont.

Het stuk getuigt weliswaar van ‘stevige ambities en intenties’, zo schrijven VNO-NCW, MKB Nederland, De Groene Zaak, MVO Nederland, Social enterprise en NEVI. Maar zij maken zich ‘grote zorgen over het daadwerkelijk realiseren van de door het Kabinet gestelde ambities’.

Gebrek aan betrokkenheid
Het belangrijkste bezwaar is het gebrek aan betrokkenheid van andere overheden dan de centrale overheid, schrijft FD.nl. “Eigenlijk is alleen de regie bij het Rijk goed uitgewerkt”, stellen de organisaties in de brief. Van de 60 miljard euro die jaarlijks aan overheidsinkopen wordt uitgegeven, wordt het overgrote deel (50 miljard) door medeoverheden zoals gemeenten, provincies, hogescholen en universiteiten uitgegeven. “Er is nog geen commitment van medeoverheden, wat cruciaal is om tot verandering en implementatie te komen.”

Brandbrief
De kritiek volgt op de brandbrief die de betrokken organisaties begin dit jaar hadden gestuurd wegens het gebrek aan bestuurlijke aandacht voor een duurzaam inkoopbeleid. Daarop kwam Mansveld met het Plan van Aanpak dat volgende week in de Tweede Kamer wordt besproken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link