Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Plasterk ziet risico corruptie bij zorginkoop

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil onderzoeken wat de gevolgen zijn van decentralisaties voor de integriteit van gemeentebestuurders en ambtenaren.[slide] Volgens minister Plasterk brengen decentralisaties diverse potentiële risico’s’ met zich mee.

“Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van zorg door gemeenten. De belangen zijn enorm groot voor bedrijven in die sector en zij zullen zich dan ook op vele manieren zo goed mogelijk willen presenteren”, zo zegt minister Plasterk in een interview met Binnenlands Bestuur.

Machtsmisbruik
Bureau AEF deed het onderzoek in opdracht van Binnenlandse Zaken. De eerder genoemde risico’s die uit het onderzoek kwamen, geven voor Plasterk aanleiding voor een verdiepend onderzoek. Zo lagen tot nu toe de integriteitsrisico’s vooral op het gebied van ruimtelijke ordening. Door de aankomende decentralisaties verschuiven die naar andere vlakken waaronder de zorg. Bovendien hebben gemeenten straks zeggenschap over veel meer geld. Aanbestedingen en verdeling van zorggelden brengen kwetsbaarheden met zich mee. Er is risico op omkoping, intimidatie, fraude en machtsmisbruik. Daarnaast moeten ambtenaren er rekening mee houden dat burgers hun ‘recht op zorg’ komen opeisen. In december verwacht Plasterk de resultaten van het diepgaande onderzoek.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres