Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Politie vindt commotie diesel-aanbesteding voorbarig

De politie reageert verbaast op de commotie rond de aanbesteding van dieselvoertuigen van de politie. De stichting Natuur & Milieu vond deze harde eis vreemd, zeker omdat het dwars tegen de milieudoelstellingen van veel steden ingaat. “De politie verwelkomt dit signaal van Natuur & Milieu”, reageert Siep Eilander, directeur Inkoop bij het korps. “Voor dit soort kritisch commentaar is onze marktconsultatie juist bedoeld. Dat stimuleert ons om nog eens door de bril van de buitenwereld naar onze uitgangspunten te kijken.”

Eilander wil echter wel een misverstand uit de weg ruimen. “De deining in de media is namelijk voorbarig. De indruk wordt gewekt alsof de aanbesteding al volop draait. Daar is geen sprake van. We zitten pas in de fase waarin we de markt consulteren om te horen of onze plannen uitvoerbaar zijn”, vervolgt de inkoopdirecteur in een persbericht.

Hoge eisen
De politie beseft dat diesels het milieu zwaarder belasten dan andere voertuigen. “Dat is een belangrijk punt in de marktconsultatie en we letten scherp op de uitstoot. Tegelijk moet ons wagenpark voldoen aan hoge eisen. Wij gebruiken deze voertuigen voor de basispolitiezorg buitengewoon intensief. Je moet er hoge snelheid mee kunnen bereiken en ze moeten snel optrekken en remmen. Zulke auto’s zijn vaak zwaar beladen, rijden doorgaans korte stukken en niet altijd op een goed wegdek.”

Diesel is goedkoper
Het kritiek van Natuur & Milieu luidde dat de politie voor dieselvoertuigen zou kiezen omdat dit vanwege belastingtechnische redenen goedkoper is. “Diesel was altijd het voordeligste”, reageert Eilander. “Tegenwoordig hebben we als samenleving meer oog voor de milieuaspecten. Daar staan we als politie uiteraard voor open. Wij gaan graag met de markt in gesprek over de vraag hoe aan onze functionele eisen kan worden voldaan met mogelijk een mix aan brandstoffen. Dus diesel, benzine en hybride. De kosten blijven een rol spelen, want de politie wil het beste product voor de beste prijs. En het liefst ook zo zuinig mogelijk voor het milieu.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link