Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Politiek medeverantwoordelijk voor problemen ProRail

De politiek is in belangrijke mate zelf verantwoordelijk oor de problemen bij spoorbeheerder ProRail, zeggen vakbondsbestuurders in de spoorsector. De Tweede Kamer en Staatssecretaris Mansveld sturen te veel op prijs en de korte termijn. Daarmee beschadigen ze niet alleen ProRail, maar ook de commerciële spoorsector.

“De door de Tweede Kamer beoogde marktwerking op het spoor heeft tot nu toe jammerlijk gefaald”, zegt Veronika Teunissen, bestuurder FNV Spoor, tegen FD.nl. “Het is ontaard in een vechtmarkt, waarin vier aannemers zich gedwongen voelen om onrealistisch lage prijzen te vragen om een aanbesteding te winnen. Dat geld moet later weer teruggehaald worden, in de vorm van kostenoverschrijdingen en over de rug van werknemers.”

Kostenoverschrijdingen
De recent aangetreden ProRail-topman Pier Eringa liet zich vorige week al uit over de kostenoverschrijdingen. Hij gaf aan dat zijn organisatie structureel te optimistisch is in de planning van grote projecten. ProRail is volgens de topman te veel bezig met het ‘pleasen’ van Den Haag. Dat wordt onderschreven door vakbondsbestuurders in de spoorsector. “ProRail heeft altijd de politiek willen dienen en de antwoorden willen geven die politiek gewenst zijn”, zegt bestuurder Jacqueline Lohle van FNV Spoor.

Contracten van tien jaar
Er is recent tevens ophef ontstaan toen bleek dat ProRail werkte met onderhands verlengde contracten, met een looptijd van tien jaar. Dat is in strijd met de aanbestedingsregels, maar Lohle en Teunissen van FNV Spoor geven aan dat zij grote voorstanders waren van deze tienjarige contracten. Het zou aannemers de zekerheid bieden dat ze investeringen in opleidingen en vakkennis kunnen terugverdienen. “De politiek stuurt nu op contracten van maar drieënhalf jaar. Dat is veel te kort voor commerciële partijen. Je dwingt ze om met zzp’ers te gaan werken, om vakkennis uit te hollen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres