Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Politieke beloftes over aanbestedingen en inkoop

Nog een paar dagen tot de stembus. Wat hebben de politieke partijen inkopend Nederland te bieden? Een beknopt overzicht van de verschillende verkiezingsprogramma’s.

VVD
De VVD wil het openbaar vervoer in de drie grote steden verplicht stellen. Reizigersbelangen worden neergelegd in uitvoeringscontracten. Al het vervoer moet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

CDA
Als het aan het CDA ligt, wordt de Europese regelgeving ten aanzien van aanbesteding niet aangescherpt. De overheid moet ruimte creëren voor eerlijke competitie bij aanbestedingen tussen grote bedrijven en het MKB.

PVV
De PVV is tegen verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden, tegen Europese aanbestedingen en tegen duurzaam inkopen. Duurzaam zien zij als een synoniem voor duur.

Pvda
De overheid moet het inkoopbeleid sterk verbeteren door beter op de kosten te letten. Bovendien moet het als rolmodel fungeren op het gebied van duurzaamheid. Dat betekent dat het bij inkoop en aanbesteding moet aansturen op de keuze voor een duurzame aanbieder. Op gemeentelijk niveau wil de PvdA een kruis zetten door verplichte aanbesteding van de thuiszorg. Tegelijkertijd moeten overheden het MKB toegang bieden tot aanbestedingen. Zo wordt innovatie en competitie met grote bedrijven gestimuleerd.

GroenLinks
MVO staat bij GroenLinks hoog op de agenda. De overheid gaat dan ook groen aanbesteden en inkopen. Bovendien wil de partij dat overheden voorwaarden stellen conform keurmerken als EKO en Fairtrade. Kleine bedrijven verdienen bij GroenLinks een eerlijke kans om overheidsopdrachten uit te voeren.

SP
De SP wil de regelgeving omtrent aanbestedingen vereenvoudigen om de administratieve lasten voor overheid en het MKB te verminderen. De regels mogen bij publieke diensten niet worden misbruikt om privatisering er door te drukken. Bij lastige IT-projecten moet de overheid overwegen of aanbesteding wel gepast is. Als het aan de SP ligt, wordt de verplichte aanbesteding in het openbaar vervoer afgeschaft.

D66
Net als de meeste partijen vindt D66 dat aanbestedingen open moeten staan voor MKB’ers, maar D66 voegt daar in haar verkiezingsprogramma ook zzp’ers aan toe. Alle gemeenten moeten expliciete criteria opstellen bij het aanbesteden van zorgcontracten en de overheid moet standaard duurzaam inkopen.

ChristenUnie
Bij aanbestedingen moet de overheid afspraken maken over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het moet voor het MKB eenvoudiger worden om mee te dingen en de overheid moet MVO hoog op de agenda plaatsen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link