Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PON schikt voor 12 miljoen in corruptiezaak

De omkopingszaak tegen Pon’s Automobielhandel is afgerond met een transactie van 12 miljoen euro. Hiermee wordt verdere strafvervolging voorkomen. Pon heeft politie- en defensieambtenaren omgekocht die betrokken waren bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto’s in de periode van 2001 tot 2011.

Uit onderzoek door de Rijksrecherche bleek dat acht werknemers namens Pon betrokken waren bij het opzettelijk verstrekken van giften aan ambtenaren. Het ging hierbij om het goedkoop leasen en huren van auto’s, korting op onderhoud en winterbanden en buitenlandse reizen. De waarde van de geschenken liep op tot ongeveer een ton.

Corrupte ambtenaren
De corrupte ambtenaren onderhielden nauwe banden met de automobielsector en waren betrokken bij het wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstvoertuigen. De aanbestedingen, waar de verdachten grote invloed op hadden, vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro’s. Twee politieambtenaren en vier defensiemedewerkers worden vervolgd.

‘Passende vergoeding’
Het OM vindt de transactie van 12 miljoen euro een passende vergoeding van de strafzaak. De huidige directie heeft volledig afstand genomen van de verwijten. Het autobedrijf heeft een compleet nieuwe compliance-structuur in het leven geroepen en heeft ook arbeidsrechtelijke maatregelen genomen bij de directe verantwoordelijken, schrijft de Leusderkrant. Alle verdachten binnen het bedrijf zijn inmiddels ontslagen. Pon heeft daarnaast, volgens OM, volledig meegewerkt aan het onderzoek. Er is vastgesteld dat het wederrechtelijk verkregen voordeel zes miljoen euro is.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 25 oktober 2016 13:13 uur

Mooie boete en zo hoort het ook. Ik vraag me af of de directie vrijuit gaat. Indien geen ontslag op staande voet van betrokkenen heeft plaatsgevonden dan trek ik dit in twijfel; als er nog een afkoopsom betaald is dat is dat wel heel erg verdacht. Wat ik mis in het artikel is hoeveel gevangenisstraf berokkenen zowel bij Pon als de Politie hebben gekregen. Het maximum van 1 jaar zou passend geweest zijn; of is dit onderdeel van de afkoopsom en derhalve een vorm van klassenjustitie?.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link