Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
10
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

PON schikt voor 12 miljoen in corruptiezaak

De omkopingszaak tegen Pon’s Automobielhandel is afgerond met een transactie van 12 miljoen euro. Hiermee wordt verdere strafvervolging voorkomen. Pon heeft politie- en defensieambtenaren omgekocht die betrokken waren bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto’s in de periode van 2001 tot 2011.

Uit onderzoek door de Rijksrecherche bleek dat acht werknemers namens Pon betrokken waren bij het opzettelijk verstrekken van giften aan ambtenaren. Het ging hierbij om het goedkoop leasen en huren van auto’s, korting op onderhoud en winterbanden en buitenlandse reizen. De waarde van de geschenken liep op tot ongeveer een ton.

Corrupte ambtenaren
De corrupte ambtenaren onderhielden nauwe banden met de automobielsector en waren betrokken bij het wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstvoertuigen. De aanbestedingen, waar de verdachten grote invloed op hadden, vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro’s. Twee politieambtenaren en vier defensiemedewerkers worden vervolgd.

‘Passende vergoeding’
Het OM vindt de transactie van 12 miljoen euro een passende vergoeding van de strafzaak. De huidige directie heeft volledig afstand genomen van de verwijten. Het autobedrijf heeft een compleet nieuwe compliance-structuur in het leven geroepen en heeft ook arbeidsrechtelijke maatregelen genomen bij de directe verantwoordelijken, schrijft de Leusderkrant. Alle verdachten binnen het bedrijf zijn inmiddels ontslagen. Pon heeft daarnaast, volgens OM, volledig meegewerkt aan het onderzoek. Er is vastgesteld dat het wederrechtelijk verkregen voordeel zes miljoen euro is.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Reacties:

  • Leo | 25-10-2016 om 13:13

    Mooie boete en zo hoort het ook.

    Ik vraag me af of de directie vrijuit gaat. Indien geen ontslag op staande voet van betrokkenen heeft plaatsgevonden dan trek ik dit in twijfel; als er nog een afkoopsom betaald is dat is dat wel heel erg verdacht.

    Wat ik mis in het artikel is hoeveel gevangenisstraf berokkenen zowel bij Pon als de Politie hebben gekregen.
    Het maximum van 1 jaar zou passend geweest zijn; of is dit onderdeel van de afkoopsom en derhalve een vorm van klassenjustitie?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.