Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Belastingdienst bevoordeelt PostNL

“Er is geen gelijk speelveld op de Nederlandse markt voor het bezorgen van pakketjes aan consumenten”, stelt Wouter van Benten, CEO van DHL Parcel Benelux. Volgens Van Benten bevoordeelt de overheid PostNL. Het voormalige staatsbedrijf mag van de Belastingdienst met schijnzelfstandigen werken en bespaart hierdoor miljoenen aan premies en belastingen. Concurrenten hebben dit voordeel niet.

Dit voorjaar kwam naar buiten dat PostNL geheime afspraken maakte met de Belastingdienst over de inzet van zzp’ers. Zij hoefden jarenlang geen VAR-verklaring te overleggen om te bewijzen dat ze zelfstandig ondernemer waren, terwijl een groot deel alleen voor PostNL werkte. “Opdrachtgevers die op deze manier werken, profiteren van lage tarieven en betalen geen werkgeverslasten. Hierdoor kunnen ze tegen prijzen werken die ver onder de kostprijs liggen”, zegt de CEO van DHL tegen het FD.

Weinig veranderd
PostNL verbeterde recent de arbeidsvoorwaarden na verschillende stakingsrondes. Zzp’ers kunnen nu kiezen voor een vast dienstverband. De afspraken met de Belastingdienst, die volgens Staatsecretaris Eric Wiebes van Financiën volgens de wet waren, golden in de periode 2009 tot 2013. DHL geeft aan dat er nauwelijks iets is veranderd, omdat er nog steeds met schijnzelfstandigen wordt gewerkt. PostNL wilde niet met de krant in gesprek gaan.

Boete ACM
Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) startte in oktober een onderzoek naar de pakketjesmarkt. “ACM hoort natuurlijk ook allerlei geluiden over mogelijke hobbels op de markt van pakketdiensten en pakketvervoerders”, zegt een woordvoerder. ACM heeft PostNL vrijdag een last onder dwangsom opgelegd van 100.000 euro per dag, met een maximum van 1 miljoen euro. PostNL moet andere postvervoersbedrijven meer informatie geven over tarieven en voorwaarden voor postvervoer. Deze informatie hebben de bedrijven volgens ACM nodig om goed onderbouwde offertes te kunnen opstellen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres