Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PPS blijkt waardevol

Werd Publiek Private Samenwerking (PPS) in de jaren negentig nog gezien als ‘iets’ voor de landelijke overheid, nu wint de constructie aan populariteit bij gemeenten. Niet zo gek, gezien bouwprojecten met PPS-constructie tien tot vijftien procent minder kosten met zich meebrengen.

Het grootste voordeel van PPS is volgens VNG Magazine dat de projecten, in tegenstelling tot bij de ‘ouderwetse’ manier van aanbesteden, binnen het budget en binnen de afgesproken tijd worden voltooid. De overheid of gemeente betaalt de marktpartij naar geleverde prestaties. Hierdoor kunnen er innovatieve oplossingen en ideeën ontstaan, waar eerder geen ruimte voor was. Bovendien blijkt het vanwege de voorspelbare kosten vaak gemakkelijker de financiering rond te krijgen. De voorfinanciering van een PPS-project komt veelal namelijk niet uit het budget van de gemeente, waardoor de gemeente haar geld weer tot aan betaling in andere zaken kan steken.

DBFM
De meest ver doorgevoerde en meest voorkomende variant van de PPS-constructie is het Design, Build, Finance en Maintain (DBFM)-contract. Het design, de bouw, de financiering en het onderhoud van het gebouw zijn dan de verantwoordelijkheid van de marktpartij. Deze manier van bouwen stimuleert concurrentie tussen aannemers en bouwbedrijven waardoor er meerwaarde wordt gerealiseerd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres