Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Problemen bij Europees aanbesteden zorg

Het Europees aanbesteden van grote zorgopdrachten is, volgens gemeente Rotterdam, een groot probleem, maar gemeenten kunnen er door de aangescherpte Aanbestedingswet niet omheen. In de zorg moeten juist partners werken die de stad en de gemeente kennen, maar een Europese aanbesteding laat dit niet altijd toe, stelt Hugo de Jonge van het Rotterdamse CDA. Dit schrijft NRC.  

Bij een Europese aanbesteding kan elke partij die geïnteresseerd is in het leveren van de dienst of het product zich melden. Volgens de Rotterdamse wethouders Adriaan Visser (financiën, D66) en Hugo de Jonge is dit bij de meeste opdrachten geen probleem, maar in de zorg, waar het dikwijls gaat om kleinschalige, persoonlijke en vooral lokale opdrachten, wel. Het is belangrijk om in de zorg samen te werken met partners die de stad en de gemeente goed kennen, maar in de aanbestedingseis opnemen dat je een partij uit eigen stad wil, gaat tegen de regels in.

Samenwerken
Hugo de Jonge loopt ook tegen de spreekwoordelijke muur. Zo wil hij graag dat zorgverleners met elkaar gaan samenwerken, maar een aanbesteding nodigt meer uit tot concurrentie in plaats van samenwerking. Het is, volgens De Jonge, belangrijk dat zorgaanbieders de wijken kennen, en begrijpen wat in sommige wijken wel en niet kan. Een zorgondernemer uit een andere gemeente, provincie of zelfs een ander land weet dit niet altijd.

Vertrouwensband verbroken
Een ander probleem dat De Jonge ondervindt, is dat de vertrouwensband tussen patiënt en een arts of zorgverlener door aan te besteden steeds wordt verbroken. Als voorbeeld neemt hij de jeugdzorg. Die is naar de gemeente overgeheveld, zodat ze beter konden werken aan een langdurige relatie. Die langdurige relaties zijn zeker in de jeugdpsychiatrie erg belangrijk, maar de gemeente moet nu allemaal verzinnen om die relaties te behouden.

Aanbesteding Rotterdam
Rotterdam is op dit moment bezig met de aanbesteding van zorgcontracten voor 400 miljoen euro per jaar. De contracten hebben een looptijd van drie jaar. Onder de grens van 7,5 ton hoeft een gemeente geen Europese aanbesteding te doen, maar volgens gemeente Rotterdam is het voor veel gemeentes onmogelijk om daaronder te blijven.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres