Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
12
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Veel problemen bij Gelders doelgroepenvervoer

Het Gelderse doelgroepenvervoer kampt met veel problemen. De taxi’s nemen enorme omwegen, komen niet opdagen, of houden geen rekening met de behoeftes van de kwetsbare doelgroep. Volgens een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek komt dit doordat de prijs in de aanbesteding zwaarder woog dan de kwaliteit. Dat meldt Omroep Gelderland.

Omroep Gelderland heeft onderzoek gedaan naar het speciaal vervoer in Gelderland. Daaruit blijkt dat kinderen als een pakketje worden gezien. Een moeder die de enquête van Omroep Gelderland invulde, zei dat de vervoerder haar dochter soms vergeet op te halen, of haar niet voor de deur, maar in de straat afzet. Ook blijken de chauffeurs niet te weten hoe ze met kwetsbare kinderen om moeten gaan. De taxi’s nemen daarnaast lange omwegen, wat voor extra prikkels kan zorgen bij de kwetsbare doelgroep.

Aandacht voor prijs
Vanwege al deze problemen bekeek onderzoeksbureau SEO, op verzoek van Omroep Gelderland, de aanbestedingsdocumenten van de zes Gelderse vervoerssystemen. Uit dat onderzoek blijkt dat gemeenten tijdens de aanbesteding sterk gefocust zijn op prijs. Ook worden de financiële risico’s eenzijdig bij de vervoerders gelegd. Door een lage prijs maken de bedrijven meer kans om te winnen, maar gaat ook hun kwaliteit achteruit.

Lage scores
Dat die kwaliteit achteruit gaat, is te zien in het rapport van PlusOV, die een deel van het doelgroepenvervoer in Geldeland uitvoert. Het vervoersbedrijf scoort op een schaal van 1 tot 10 namelijk een 3,4. Ook de andere vijf vervoerders scoren laag. Alleen ZOOV, die het vervoer in onder andere Doetinchem en Winterswijk regelt, scoorde met een 6,8 relatief goed.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.