Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Veel problemen bij Gelders doelgroepenvervoer

Het Gelderse doelgroepenvervoer kampt met veel problemen. De taxi’s nemen enorme omwegen, komen niet opdagen, of houden geen rekening met de behoeftes van de kwetsbare doelgroep. Volgens een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek komt dit doordat de prijs in de aanbesteding zwaarder woog dan de kwaliteit. Dat meldt Omroep Gelderland.

Omroep Gelderland heeft onderzoek gedaan naar het speciaal vervoer in Gelderland. Daaruit blijkt dat kinderen als een pakketje worden gezien. Een moeder die de enquête van Omroep Gelderland invulde, zei dat de vervoerder haar dochter soms vergeet op te halen, of haar niet voor de deur, maar in de straat afzet. Ook blijken de chauffeurs niet te weten hoe ze met kwetsbare kinderen om moeten gaan. De taxi’s nemen daarnaast lange omwegen, wat voor extra prikkels kan zorgen bij de kwetsbare doelgroep.

Aandacht voor prijs
Vanwege al deze problemen bekeek onderzoeksbureau SEO, op verzoek van Omroep Gelderland, de aanbestedingsdocumenten van de zes Gelderse vervoerssystemen. Uit dat onderzoek blijkt dat gemeenten tijdens de aanbesteding sterk gefocust zijn op prijs. Ook worden de financiële risico’s eenzijdig bij de vervoerders gelegd. Door een lage prijs maken de bedrijven meer kans om te winnen, maar gaat ook hun kwaliteit achteruit.

Lage scores
Dat die kwaliteit achteruit gaat, is te zien in het rapport van PlusOV, die een deel van het doelgroepenvervoer in Geldeland uitvoert. Het vervoersbedrijf scoort op een schaal van 1 tot 10 namelijk een 3,4. Ook de andere vijf vervoerders scoren laag. Alleen ZOOV, die het vervoer in onder andere Doetinchem en Winterswijk regelt, scoorde met een 6,8 relatief goed.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres