Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Problemen met salariseis aanbestedingen gemeenten

Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip schrijft aan de Tweede Kamer dat gemeenten geen bovenwettelijke eisen mogen stellen aan salarissen van medewerkers bij marktpartijen. De minister wijst op het aanbestedingsrecht. Een aantal gemeenten overweegt marktpartijen te verplichten hun medewerkers minimaal 14 euro per uur te betalen, Heerlen stelt deze eis al expliciet.

Het minimumloon bruto uurloon voor ambtenaren is sinds 2022 op 14 euro vastgesteld. Gemeenten zien kansen om dit bedrag als salariseis op te nemen, omdat het wettelijk minimum uurloon in Nederland momenteel te laag zou zijn om rond te kunnen komen.

De demissionair minister ziet problemen tussen de eis van 14 euro en het aanbestedingsrecht. Enerzijds omdat er alleen eisen mogen worden gesteld aan medewerkers die direct zijn betrokken bij de opdracht. Anderzijds omdat een salariseis vaak in strijd zou zijn met het proportionaliteitsbeginsel. Het zou onredelijke gevolgen voor bedrijfsvoering van de opdrachtnemer kunnen hebben. Bovendien meent de demissionair minister dat naleving van de salariseis een dure aangelegenheid voor gemeenten is.

Van Gennip wijst gemeenten erop dat ze onder het aanbestedingsrecht bepaalde voorwaarden kunnen stellen die raken aan maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven. Indirect kunnen voorwaarden omtrent social return, medewerkerstevredenheid en arbeidsomstandigheden leiden tot een hogere beloning voor medewerkers.

Gemeente Heerlen, die de salariseis wel doorvoerde, zette een subsidietender uit in plaats van een aanbesteding. Deze valt niet onder het aanbestedingsrecht, maar brengt alsnog mogelijke risico’s met zich mee. De gemeente zelf hoopt op navolging van andere gemeenten.

Bron: Binnenlands Bestuur

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link