Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ProRail gaat onderhoudscontracten ontbinden

Spoorbeheerder ProRail gaat de onderhoudscontracten met vier aannemers ontbinden. Bij het verlengen van deze contracten heeft ProRail zich niet aan de aanbestedingsregels gehouden. “De spooronderhoudsaannemers zijn bereid gevonden om mee te werken aan het ontbinden van de pilotcontracten, zodat deze openbaar kunnen worden aanbesteed”, laat staatssecretaris Wilma Mansveld weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In juni werd bekend dat ProRail de aanbestedingswet had overtreden door in het geheim de contracten met commerciële aannemers te verlengen. Dit bleek uit een onderzoek door het bureau PwC. “De Raad van Commissarissen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn hier niet expliciet van op de hoogte gesteld. Dat kan niet door de beugel”, schrijft Mansveld.

Op de hoogte
Woensdag bleek dat Mansveld al sinds november 2014 op de hoogte was of had kunnen zijn van de situatie van ProRail. In een brief schreven zij namelijk aan de staatssecretaris dat het “onmogelijk is voor ProRail om op korte termijn volledig compliant te zijn” met de mededingingswet. Mansveld geeft toe in bezit te zijn van die documenten. “Prorail heeft echter geen melding gemaakt van het feit dat dit een nieuw besluit was en dat daarmee werd afgeweken van bestaande afspraken”, voegt ze daaraan toe.

Gedeelde schuld
Mansveld neemt wel een gedeelte van de schuld op zich. “Achteraf gezien was het wenselijk geweest als het ministerie de langere looptijd uit de documenten van ProRail had afgeleid. Dit ontslaat ProRail echter niet van de plicht om mijn ministerie te betrekken bij dergelijke belangrijke wijzigingen in eerder gemaakte afspraken. Zeker als daarbij een langere ‘non-compliance’ aan de orde is.”

Intensiever sturen
Via een nieuwe beheerconcessie zal het ministerie van Infrastructuur en Milieu intensiever sturen op ProRail. Mansveld geeft daarnaast aan te hebben geëist dat ProRail er alles aan doet om te zorgen dat de pilotcontracten zo snel mogelijk in overeenstemming zijn met het aanbestedingsrecht en openbaar zullen worden aanbesteed. Er is ook een plan van aanpak gemaakt voor ProRail. Dit moet zorgen voor een basis voor verdere professionalisering van het spooronderhoud. Tot slot zal de spoorbeheerder het ministerie goed op de hoogte houden van de voortgang.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres