Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
05
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Rechtszaken
Soort:

ProRail moet aanbesteding sensoren intrekken

ProRail moet aanbesteding sensoren intrekken

ProRail moet een aanbesteding voor twee nieuwe typen sensoren opnieuw in de markt moet zetten. Strukton had een kort geding aangespannen, omdat het vond dat de opdracht onterecht aan VolkerRail was gegund. De voorzieningenrechter heeft de aannemer nu (gedeeltelijk) in het gelijk gesteld.

De originele aanbesteding van ProRail vroeg, volgens branchemedium SpoorPro, om de levering van twee sensoren (sensor 5 en sensor 6) voor het stopzetten van wissels. Wanneer de inschrijvers beide sensoren konden installeren zonder de wissels buiten dienst te stellen, kregen ze een fictieve korting van 4% en wanneer ze slechts één sensor op deze manier konden installeren kregen ze een fictieve korting van 1,6%. Ook werd geëist dat de componenten van de sensoren standaard op de markt beschikbaar zouden zijn.

Buitendienststelling
VolkerRail presenteerde een sensor 5 en sensor 6 zonder ‘buiendienststelling’. Sensor 5 is door VolkerRail zelf ontwikkeld, omdat er bij de beoordeling van de inschrijving nog geen standaard sensor 5 op de markt beschikbaar was. Strukton vindt daarom dat VolkerRail geen korting van 4%, maar van 1,6% had moeten krijgen. Strukton zou dan de aanbesteding hebben gewonnen, omdat het zelf met de laagste fictieve inschrijfsom had ingeschreven. Ze wilde daarom dat de opdracht aan haar gegund zou worden.

Transparantiebeginsel
In hun verweer stelden VolkerRail en Pro Rail dat de door de aannemer ontwikkelde sensor 5 op het moment van inschrijving al bestond, alleen nog niet bij anderen bekend was. De rechter gaf echter aan dat de aanbestedingsdocumenten onvoldoende duidelijkheid geven over het moment waarop de aangeboden sensoren standaard op de markt beschikbaar moeten zijn. Dat is volgens de rechter in strijd met het transparantiebeginsel, waardoor ProRail “op grond van de huidige aanbestedingsprocedure de opdracht niet mag gunnen: niet aan VolkerRail, maar ook niet aan Strukton.” ProRail en VolkerRail moeten daarnaast de proceskosten aan Strukton bepalen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.