Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ProRail wint kort geding over aanbesteding spooronderhoud

ProRail is in het gelijk gesteld in een rechtszaak die was aangespannen door Strukton Rail, BAM Rail en VolkerRail. De spooraannemers eisten in een kort geding het uitstellen van de aanbesteding van het spooronderhoud. De spoorbedrijven vonden dat ProRail eerst een beter beeld dient te krijgen van de staat van het spoor, voordat het onderhoud kan worden aanbesteed. De aanbesteding was stilgelegd vanwege het kort geding.

De rechter oordeelt nu dat ProRail de openbare aanbesteding van het spooronderhoud op de juiste wijze aanpakt en dat partijen over voldoende spoordata beschikken om een goed bod te kunnen doen. ProRail gaat daarom het aanbestedingsproces hervatten. Dat schrijft SpoorPro.

Prestatie Gericht Onderhoud
Het spooronderhoud in drie gebieden wordt aanbesteed volgens prestatiegericht onderhoud (PGO). Voordat spooraannemers zich inschrijven op een aanbesteding mogen zij het spoor bekijken. Daarnaast krijgen zij data van spooronderdelen in dit gebied van ProRail. Volgens de aannemers geeft deze informatie echter geen goed beeld van de conditie van de spooronderdelen en lopen zij hierdoor financiële risico’s.

SpoorData
ProRail is op dit moment bezig met het programma SpoorData. Hierin wordt de data van de staat van onderdelen in het spoor geïnventariseerd en toegankelijk gemaakt voor alle partijen. Voorheen was deze data in handen van de spooraannemers. Omdat de spoorbeheerder op dit moment in een transitiefase zit, waarbij alle data in kaart gebracht wordt, is nog niet alle informatie in SpoorData geactualiseerd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres