Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
‘Complexity is your enemy. Any fool can make something complicated. It is hard to keep things simple.’ Het is een uitspraak van Richard Branson, de oprichter van het Virgin imperium. Een uitspraak die bij uitstek past bij het boek ‘Handreiking Inkoop en Aanbesteden’ van auteur Thomas Philippo. Natuurlijk is de aanbestedingswetgeving gecompliceerd en werken uitspraken van rechters er eveneens niet altijd direct aan mee om het duidelijker, of op zijn minst minder gecompliceerd, te maken. Daarvoor hoef je alleen maar de uitspraken op terug te lezen.
Europees aanbesteden blijft complex
Het valt niet te ontkennen dat de Europese aanbestedingswetgeving moeilijk leesbare teksten oplevert. Ze inspireren niet direct tot lezen en dat is nog een eufemisme. Je hebt er aardig wat doorzettingsvermogen en gezond verstand voor nodig. Soms heb als inkoper zelfs de hulp van je collega’s nodig. En dan nog slaan de hoeveelheid informatie en het taalgebruik de werkelijke inhoud van de teksten dood. Je begrijpt ze niet meer en dat voelt niet prettig. Je hebt echter de teksten over aanbestedingsregels en -wetgeving nu eenmaal nodig om je dagelijkse werk van het aanbesteden goed te kunnen doen. Met het boek ‘Handreiking inkoop en aanbesteden’ heb je eindelijk een oplossing voor dit probleem.
Iets moeilijks simpel uitleggen
Die teksten over regels en wetgeving leveren eveneens uitdagingen op richting je collega’s. Bijvoorbeeld projectleden bij een aanbesteding, die slechts zijdelings of één keer in de zoveel tijd met aanbestedingen te maken hebben. Of het (hogere) management aan wie je iets moeilijks simpel moet uitleggen; waarom iets aanbestedingstechnisch niet mag. Ze kennen de achtergronden van de regels niet, dat kan je ze ook niet verwijten. Het zou een stuk helpen als je je collega’s simpel kunt toelichten wat je met bepaalde teksten bedoelt en wat daar de consequenties en de mogelijke risico’s van zijn. Het aantal misverstanden over wat wel en wat niet mag zou er drastisch door verminderen en als gevolg daarvan misschien eveneens het aantal klachten en rechtzaken.
Handig zo’n compact boek
De meeste boeken over aanbesteden zijn geschreven door juristen die hiervoor zijn opgeleid. Dit heeft als consequentie dat hun taalgebruik over het algemeen juridisch wordt ingestoken. Wie wel eens een uitspraak van een rechtbank over aanbesteden heeft gelezen, weet precies wat hij of zij dan tegenkomt. Daarnaast zullen juristen vooral duidelijkheid en volledigheid nastreven als zij teksten schrijven over aanbesteden, zeker als het richting rechtbank gaat. Als consequentie van dat taalgebruik, de duidelijkheid en de volledigheid van de beroepsgroep juristen is het zo dat het overgrote deel van de aanbestedingsboeken omvangrijk is. 600 tot 800 pagina’s vormen daarin geen uitzondering. Vind je dan eens een boek over aanbesteden dat niet uitkomt boven de 200 pagina’s voelt dat als een verademing. Met ‘Handreiking voor inkoop en aanbesteden’ heb je zo’n boek in handen.
Handreiking vormt de basis
Thomas Philippo heeft niet de illusie gehad met zijn boek volledig en uitputtend te zijn. Wel wilde hij het actuele inkoop- en aanbestedingskader weergeven, waarmee zowel overheden als ondernemers zonder al teveel moeite hun kennis op peil kunnen houden. Verder heeft hij per thema een verwijzing in de vorm van een cijfer opgenomen, waarmee je alsnog bij de gebruikte jurisprudentie en bronnen terecht komt. Dit houdt zijn boek lekker overzichtelijk en makkelijk leesbaar. Tenslotte heeft Philippo met zijn boek als doel gehad dat men juiste (betere) keuzes en afwegingen maakt voorafgaand of tijdens een inkoop- of aanbestedingsprocedure. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt natuurlijk af van de lezer en hoe hij met het aangereikte materiaal omgaat.
Eindoordeel
Zoals aangegeven is het boek compact (160 pagina’s). In aanvulling daarop bevat het ook een overzichtelijke inhoudsopgave. Binnen de teksten per onderwerp zijn de trefwoorden die elders in het boek worden uitgelegd vetgedrukt, waardoor je ook weer gemakkelijk verder komt met lezen en begrijpen. Het taalgebruik, helder en praktisch geformuleerd Nederlands, maakt dat je het boek bij wijze van spreken in één avond uit kunt lezen. Daardoor is het tevens aan te bevelen voor mensen die slechts incidenteel met aanbesteden te maken hebben. Voor de mensen die het geduld niet kunnen opbrengen om het gehele boek in één keer te lezen, is het gewoon heel handig als klein naslagwerk. Een aanrader dus om aan te schaffen, als je door het bos van de aanbestedingswetgeving de bomen per afzonderlijk aanbestedingsonderwerp niet meer ziet staan.
Beoordeling
Aanvullende literatuur
Boekgegevens
Auteur:
Thomas Philippo is al meer dan 15 jaar actief in de vakgebieden contractvorming, inkopen en aanbesteden, voornamelijk voor gemeenten. Hij heeft uitgebreide ervaring met het omschrijven en op de markt brengen van overheidsopdrachten voor leveringen en diensten, maar vooral werken. Thomas heeft dit boek in eigen beheer uitgegeven.
Nederlandstalig | Paperback, 149 blz.
TPhilippo Boeken | 1e druk, 2018
EAN: 9789082828405
Het boek ‘Handreiking inkoop en aanbesteden’ is verkrijgbaar via www.managementboek.nl en direct uit voorraad leverbaar. Klik hier om het boek te bestellen.