Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rechter eens met gunningsbesluit Rijkswaterstaat

Tebezo heeft ook volgens de rechter het contract voor het onderhoud van de vaarwegen in Zuid-Holland gewonnen. Volgens de verliezende partij Van Oord zou opdrachtgever Rijkswaterstaat bouwers geen gelijke kansen bieden en maakt het gebruik van een geheim protocol. De rechter maakte korte metten met deze beschuldigingen. Dat meldt Cobouw.nl.

Van Oord, een van de grootste baggermaatschappijen van de wereld, stapte naar de rechter omdat zij het niet eens waren met de beoordeling. Zij eisten een hoger cijfer voor het risicodossier. De baggeraar kreeg een 6, omdat ze vooral ingingen op het aspect hinder en niet op de andere risico’s van het onderhoud. Daarnaast beweerde Van Oord dat Rijkswaterstaat werkt met een geheim gunningsprotocol.

Geen onrechtmatige gunning
Volgens de rechtbank is er geen sprake van een onrechtmatige gunning. Ook vertrouwt de rechter het oordeel van Rijkswaterstaat wat betreft het risicodossier en is er geen enkele aanleiding om in te grijpen op de cijfers. Volgens de rechter is Tebezo dan ook terecht als winnaar aangewezen van de tender voor het onderhoud van de vaarwegen in Zuid Holland.

Vertrouwelijk protocol
Tijdens de zitting bevestigde een landsadvocaat namens Rijkswaterstaat dat er inderdaad sprake is van een vertrouwelijk protocol, maar dat het hierbij gaat om een interne notitie waarin de do’s & don’t rond de tender beschreven worden. Deze do’s & don’t bevatten ook namen van betrokken personen en bleef daarom vertrouwelijk.

Geen invloed
De rechter vindt het logisch dat de opdrachtgever gebruik maakt van een interne briefing over procedurele en praktische aspecten van een aanbesteding en snapt dat deze vertrouwelijk bleef. Aangezien de do’s & don’t geen invloed hebben op de gunningscriteria, zag de rechter dit niet als gevaar voor de aanbesteding. Van Oord kreeg ook op dit punt geen gelijk.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres