Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rechter verplicht Alkmaar tot overleg tarieven jeugdzorg

De gemeenten in de regio Alkmaar moeten alsnog in overleg met de jeugdzorgaanbieders over de prijs van de zorg. Dat is de uitspraak van de rechter. Een aantal zorginstellingen hadden een kort geding aangespannen, omdat ze vonden dat de tarieven voor jeugdzorg die regio Alkmaar hanteert te laag waren. Dat meldt NRC.nl.

De regio Alkmaar wilde niet met de zorginstellingen in gesprek over de tarieven, omdat de verantwoordelijkheid van de inrichting van de jeugdzorg en de beheersing van de kosten bij de gemeenten zelf ligt. De tarieven zijn op dit echter moment zo laag dat de jeugdzorginstellingen alleen onder de kostprijs kunnen leveren. De aanbieders vonden dat ze tegen deze tarieven niet mee konden doen aan de aanbesteding. Vijf instellingen voor jeugd-GGZ spanden daarom een kort geding aan tegen de gemeenten.

Uitspraak rechter
Volgens de rechter zijn de tarieven die de gemeenten willen betalen voor jeugdzorg op een aantal punten onredelijk laag, zoals de zorgaanbieders ook al stelden. De rechter vindt de zaak wel te complex om nu een voorlopige voorziening te geven. De partijen werden daarom tijdens het tussenvonnis van vrijdag aangesproken op hun verantwoordelijkheid om er in een behoorlijk overleg uit te komen.

Jeugdzorgproblemen in heel Nederland
Niet alleen in de regio Alkmaar kampen instellingen en gemeenten met problemen rondom de jeugdzorg. Soortgelijke problemen doen zich ook voor in de rest van Nederland. Zo stopte de GGZ-instelling Mondriaan in Limburg met de zorg aan kinderen omdat door bezuinigingen de werkdruk te hoog werd. Ook zorginstellingen in Groningen en Brabant hadden te maken met problemen rondom de jeugdzorg.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres