Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
03
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Wetgeving
Soort:

Rechtsbeschermingsrichtlijn wordt niet veranderd

De Rechtsbeschermingsrichtlijn wordt behouden in de huidige staat, maar er zullen wel ondersteunde maatregelen moeten worden getroffen om de tekortkomingen in de rechtsbescherming voor inschrijvers aan te pakken. Dit meldt Europa decentraal naar aanleiding van een evaluatie van de Europese Commissie.

De rechtsbeschermingsrichtlijn biedt bescherming aan ondernemers binnen het aanbestedingsrecht. Wanneer decentrale overheden een aanbestedingsprocedure volgen, kunnen inschrijvers daar beroep op doen. In 2007 is hiervoor een herziene rechtsbeschermingsrichtlijn vastgesteld. De richtlijn is ook opgenomen in de Aanbestedingswet 2012.

Doelstellingen behaald
In de evaluatie van de Commissie wordt geconcludeerd dat de doelstellingen van de rechtsbeschermingsrichtlijn op een efficiënte en effectieve manier worden behaald. De voordelen daarvan zijn meestal groter dan de kosten. De richtlijn heeft ook bijgedragen aan het verbeteren van eerlijkheid, transparantie, openheid en efficiëntie van het aanbestedingsproces in de Europese Unie. Omdat de rechtsbeschermingsrichtlijn op effectieve wijze bescherming biedt aan de ondernemers binnen het (Europese) aanbestedingsrecht, zal het worden behouden in de huidige staat.

Aantal tekortkomingen
Wel zitten er, volgens de Commissie, in het functioneren van de rechtsbeschermingsrichtlijn enkele tekortkomingen . De richtlijn wordt niet aangepast, maar de Commissie is wel bezig met het ontwikkelen van een aantal ondersteunende maatregelen.

Remedies scorebord
Een van deze maatregelen is het opzetten van een zogeheten remedies scorebord. De bedoeling van dit scorebord is het op een gestructureerde en transparante manier bevorderen van gegevensverzameling over de beoordeling van rechtsbescherming bij aanbestedingen. De eerste editie wordt in 2018 gepubliceerd.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.