Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rechtszaak Oracle om aanbesteding Pentagon

Oracle is een rechtszaak begonnen tegen de Amerikaanse overheid. Het softwarebedrijf stelt dat de aanbestedingsprocedure rond het zogeheten JEDI-contract van het Pentagon oneerlijk en illegaal is, omdat maar één partij het tienjarige contract ter waarde van 10 miljard dollar kan winnen. Oracle vindt dat het ministerie van Defensie hiermee niet voldoet aan de aanbestedingseisen en bovendien de innovatiesnelheid van de techindustrie niet in acht neemt.

De techindustrie werkt volgens een ‘multi-cloud’ strategie waarbij de hele tijd geïnnoveerd wordt, wat meer  concurrentie en lagere prijzen oplevert, zo benadrukt Oracle . De aanbestedingsplannen van het Pentagon zouden deze ontwikkelingen afremmen en er bovendien toe leiden dat het ministerie van Defensie vast komt te zitten aan een verouderde cloud. 

Nationale veiligheid
Oracle probeerde eerder al deze aanbesteding tegen te houden, stelt branchemedium TechCrunch. De Government Accountability Office (GAO), dat intern onderzoek doet naar het werk van de federale overheid stelde echter in november dat de overheid met haar keuze voor één aanbieder niet de aanbestedingsregels overtreed. Volgens de GAO heeft het ministerie voldoende aangetoond dat dit besluit, onder meer vanwege de nationale veiligheid, in het belang is van de overheid. Bovendien zijn er gedurende de looptijd van het contract meerdere momenten waarop de overheid kan beslissen om de samenwerking te beeïndigen. 

Steun
Ook andere partijen hebben echter kritiek op de aanbesteding. In haar aanklacht wijst Oralce op een vergelijkbare klacht van IBM, en haalt het ook de steun aan van Microsoft en Google (dat zich inmiddels heeft teruggetrokken). Het softwarebedrijf vreest dat de aanbestedingsprocedure vooral zo is opgesteld om industrieleider Amazon Web Services voor te trekken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres