Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rechtszaak vanwege ‘verminking’ Naturalis

De oorspronkelijke architect van Naturalis spant een rechtszaak aan tegen de ‘verminking’ van zijn natuurhistorisch museum. [slide]Het Naturalis Biodiversity Center kiest vandaag het definitieve ontwerp van de nieuwbouw en renovatie, aldus Volkskrant.

Bij de Europese aanbesteding voor de uitbreiding tekenden de meeste architecten een aanbouw met nieuwe werkplekken en depots. Het gekozen ontwerp van het Rotterdamse bureau Neuteling Riedijk verbouwt echter het huidige museumgedeelte tot depots. “We hebben als het ware een klein stadje gemaakt rond de bestaande, monumentale collectietoren. We zoeken een balans tussen het bestaande en het nieuwe ontwerp”, aldus architect Michiel Riedijk.

Kort geding
Fons Verheijen, de architect van het huidige Naturalis uit 1998, ziet de aanpassing als een ‘verminking’ van zijn ontwerp. Verheijen spant daarom een kort geding aan en beroept zich daarbij op zijn auteursrecht.

Naturalis betreurt ophef
Naturalis-directeur Edwin van Huis betreurt de ophef. “Jammer dat Verheijen zich zo gekwetst voelt. Hij heeft zelf ook meegedaan aan de Europese aanbesteding, maar is het niet geworden. Van binnen krijgt zijn gebouw een andere functie, van buiten blijft het intact. Je kunt het als vertrekkend architect niet veel beter treffen dan met Neutelings Riedijk.”

Onder één dak
De uitbreiding is noodzakelijk geworden door de fusie van Naturalis (Leiden), het Zoölogisch Museum (Amsterdam) en het Nationaal Herbarium Nederland (Leiden/Wageningen). De circa 450 onderzoekers en alle collecties planten, dieren en mineralen komen samen onder één dak.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link