Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Referenties van failliete partij gebruiken

Kan een onderneming bij een overname, vanwege een faillissement, gebruikmaken van de referenties van het gefailleerde bedrijf? “Dat zou mooi zijn, want daarmee vergroot de verkrijgende onderneming het aantal aanbestedingen waarop zij kan inschrijven”, vertelt Floris Koster, advocaat bij Poelmann Van den Broek Advocaten in zijn column op Cobouw. Of de referenties van het gefailleerde bedrijf overgenomen mogen worden, hangt volgens de advocaat af van wat de verkrijgende ondernemer precies heeft gekocht.

“Dit is onlangs via vaste rechtspraak bevestigd. Een architectenbureau heeft eind maart 2015 de activa overgenomen van de gefailleerde vennootschap SP Architecten BV. Met ingang van 1 april 2015 heeft zij met een aantal werknemers, dat in dienst was van SP Architecten, een arbeidsovereenkomst gesloten. Het bureau schrijft in op een aanbesteding en gebruikt daarbij de referentie van SP Architecten. Vervolgens wordt zij uitgesloten van de aanbesteding, met als reden dat zij niet voldoet aan de referentie-eisen”, vervolgt Koster.

Noodzakelijke middelen
Het architectenbureau stapt vanwege de uitsluiting naar de rechter. Deze oordeelt dat het architectenbureau niet over de noodzakelijke middelen van de derde beschikt. Het bureau had slechts het onderhanden werk, de goodwill en een aantal personeelsleden overgenomen van SP Architecten. “Het is wel degelijk mogelijk om gebruik te maken van de referenties van een failliete partij, maar dan dient wel de gehele failliete onderneming overgenomen te worden. Ook de minder gezonde delen. Kortom: wilt u de lusten, dan zult u ook de lasten moeten dragen”, concludeert Koster.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 23 november 2015 13:53 uur

Hierbij de link naar de uitspraak. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2015:12824

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres