Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Regio Arnhem-Nijmegen koopt eigen groene stroom in

Zeventien gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen gaan vanaf 2018 een deel van de stroom betrekken uit duurzame energiebronnen uit de regio. De gemeenten willen binnen vijf jaar volledig zijn overgeschakeld op lokaal opgewekte groene stroom. Dat meldt de Volkskrant.

Het is voor het eerst dat Nederlandse gemeenten de inkoop van elektriciteit koppelen aan de voorwaarde dat de opwekking 100 procent duurzaam en lokaal moet zijn. Hier zit wel een ingewikkeld proces achter dat meer dan vijf jaar voorbereiding heeft gevergd. De opdracht moest via een Europese aanbestedingsprocedure worden gegund. Uiteindelijk is het contract gewonnen door de Groene Stroomfabriek uit Nijmegen. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar, met een mogelijke verlenging tot vijftien jaar.

Projecten
In totaal gaat het om 90 miljoen kilowattuur stroom per jaar, wat gelijk staat aan het stroomgebruik van 25 duizend huishoudens. Dit kost ongeveer 3 tot 4 miljoen euro per jaar. De stroom komt vooral van windmolens en zonnepanelen, maar nog niet alle projecten die groene stroom leveren, zijn gerealiseerd. Alle projecten die deel uitmaken van het contract moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen. Zo worden bij de bouw bijvoorbeeld lokale ondernemers betrokken, waar burgers mogelijk van kunnen profiteren.

Verduurzaming lokale economie
Het doel is om de lokale economie te verduurzamen. Volgens de Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens, die de onderhandelingen voerde namens de zeventien gemeenten, is een overheid die zelf duurzaam inkoopt een krachtig middel om dat te forceren. Dit geldt overigens niet alleen voor groene stroom, maar de volledige inkoop van gemeenten.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.