Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Regio Arnhem-Nijmegen koopt eigen groene stroom in

Zeventien gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen gaan vanaf 2018 een deel van de stroom betrekken uit duurzame energiebronnen uit de regio. De gemeenten willen binnen vijf jaar volledig zijn overgeschakeld op lokaal opgewekte groene stroom. Dat meldt de Volkskrant.

Het is voor het eerst dat Nederlandse gemeenten de inkoop van elektriciteit koppelen aan de voorwaarde dat de opwekking 100 procent duurzaam en lokaal moet zijn. Hier zit wel een ingewikkeld proces achter dat meer dan vijf jaar voorbereiding heeft gevergd. De opdracht moest via een Europese aanbestedingsprocedure worden gegund. Uiteindelijk is het contract gewonnen door de Groene Stroomfabriek uit Nijmegen. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar, met een mogelijke verlenging tot vijftien jaar.

Projecten
In totaal gaat het om 90 miljoen kilowattuur stroom per jaar, wat gelijk staat aan het stroomgebruik van 25 duizend huishoudens. Dit kost ongeveer 3 tot 4 miljoen euro per jaar. De stroom komt vooral van windmolens en zonnepanelen, maar nog niet alle projecten die groene stroom leveren, zijn gerealiseerd. Alle projecten die deel uitmaken van het contract moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen. Zo worden bij de bouw bijvoorbeeld lokale ondernemers betrokken, waar burgers mogelijk van kunnen profiteren.

Verduurzaming lokale economie
Het doel is om de lokale economie te verduurzamen. Volgens de Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens, die de onderhandelingen voerde namens de zeventien gemeenten, is een overheid die zelf duurzaam inkoopt een krachtig middel om dat te forceren. Dit geldt overigens niet alleen voor groene stroom, maar de volledige inkoop van gemeenten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres