Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
12
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

“Reiziger centraal bij marktordening spoor”

“Reiziger centraal bij marktordening spoor”

Bij beslissingen over een eventuele aanbesteding van sprinterdiensten staat de belang van de reiziger centraal. Zo heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven laten weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mogelijke decentralisatie van het spoor. Wel benadrukt zij dat decentralisatie een instrument kan zijn waarmee winst te boeken valt voor treinreizigers.

De Tweede Kamer is verdeeld over de decentralisatie van het spoor. De staatssecretaris verwacht dat de aanbesteding van spoorlijnen een positieve uitwerking zal hebben op het treinvervoer, en stelt dat het voornemen om de mogelijkheid hiertoe te onderzoeken niet voor niets in het regeerakkoord staat. Zeker de ‘linkse’ partijen hebben hier echter hun twijfels over geuit, terwijl de PVV juist vindt dat de decentralisatie zo snel mogelijk moet beginnen.

Personeel
De staatssecretaris wil in 2019 twee, met elkaar verband houdende. onderzoeken uitvoeren naar de effecten van openbaar aanbesteden in het OV en de mogelijkheden om vier sprinterdiensten te centraliseren. GroenLinks-Kamerleden vroegen zich daarop af of die onderzoeken ook kunnen leiden tot het “afserveren van de marktwerking”. Volgens branchemedium OV-Pro gaf van Veldhoven hier een afwijkend antwoord op. Wel beloofde ze een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van personeel, naar aanleiding van vragen vanuit de SP en de PvdA. Volgens die partijen zijn veel medewerkers niet positief over de marktwerking.

Provincies
Voorstanders van decentralisatie stellen juist dat marktwerking in het spoor leidt tot een betere dienstverlening en betere kwaliteit voor reizigers. PVV-Kamerlid Roy van Aalst vroeg de staatssecretaris daarom om sneller te beginnen met de decentralisatie. D66’er Rutger Schoonis denkt ook dat marktwerking een goed middel om de spoordiensten te verbeteren, maar wil dat in het onderzoek ook de financiële mogelijkheden van provincies moeten worden meegenomen. Na een eventuele decentralisatie zullen zij immers de verantwoordelijkheid dragen

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.