Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rekenmodel Carbontax nooit openbaar aanbesteed

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft de Tweede Kamer verkeer geïnformeerd over rekenmodel Carbontax. Dat is niet openbaar aanbesteed, zoals hij eerder beweerde. Daarnaast blijkt het model, waar de Nederlandse overheid bijna 900.000 euro in heeft gestoken, niet wetenschappelijk gevalideerd te zijn.

De overheid gebruikte Carbontax om de klimaateffecten van het stimuleren van elektrisch rijden te berekenen. Het model zat er echter behoorlijk naast, door in te schatten dat er in 2018 11.000 nieuwe elektrische auto’s bij zouden komen. In werkelijkheid waren dat er 26.000. Doordat de overheid fiscale voordelen geeft aan rijders van elektrische auto’s betekende deze verkeerde inschatting dat de schatkist 500 miljoen euro is misgelopen, meldt RTL Z.

Onderhandse aanbesteding
Het ministerie van Financiën laat voorts aan RTL Z weten dat bij het kiezen van een rekenmodel er in 2011 en 2014 sprake was van een meervoudig onderhandse aanbesteding. Dat was destijds mogelijk, omdat het ministerie onder de geldende normbedragen voor openbare aanbestedingen bleef. Tegelijkertijd benadrukt het ministerie wel dat de uiteindelijke keuze is gemaakt op basis van “objectieve beoordelingscriteria.”

Politieke bemoeienis
De Tweede Kamer is kritisch op de gang van zaken. Volgens Pieter Omtzigt (CDA) is het “uitlegbaar” dat de regering voor een model waar miljoenen aan subsidie van afhangen geen openbare aanbesteding doet. Hij vraagt zich ook af of er politieke bemoeienis is geweest bij de aanbestedingen en of de gunningen wel voldoen aan de wettelijke eisen. Omtzigt wil daarom dat de Tweede Kamer nu de beschikking krijgt over alle relevante onderliggende stukken.

Private partij
Bijkomend probleem is dat overheid ook geen eigenaar is van het rekenmodel. Carbontax is niet openbaar en in het bezit fan een private partij. Het ministerie van Financiën heeft het model dus niet zelf liggen. Uit onderzoek van RTL Z blijkt bovendien dat ook andere overheidsinstanties die er mee gewerkt hebben, zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Planbureau voor de Leefomgeving slechts in grote lijnen weten hoe het model werkt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres