Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Renovering Afsluitdijk 81 miljoen euro goedkoper

Een consortium bestaande uit BAM, Van Oord en Rebel willen de Afsluitdijk voor 549 miljoen euro compleet gaan renoveren. Dit bedrag ligt 81 miljoen euro onder de maximumprijs van 630 miljoen euro van Rijkswaterstaat. Ook bij de zeesluis IJmuiden werd er ver onder het plafondbedrag geboden. Dat meldt Cobouw.nl.

Deze lage inschrijfprijs heeft er mede voor gezorgd dat het consortium de versterking van de 34 kilometer lange dijk mag gaan uitvoeren. Naast de prijs, lette Rijkswaterstaat ook op de kwaliteit bij het gunnen van de opdracht. Een woordvoerder van BAM laat weten dat er tijdens de aanbesteding geen sprake was van duikgedrag of een abnormaal lage inschrijfprijs. Volgens de woordvoerder is er zo’n groot verschil in prijs doordat Rijkswaterstaat rekent met een financieringspercentage van 5,95 procent, terwijl het consortium de huidige renteprijzen heeft aangehouden bij de bieding.

Verliezende partijen
De twee andere partijen, VolkerWessels & Boskalis en het Amerikaanse Fluor, die inschreven op deze opdracht, zaten ook onder het plafondbedrag van 630 miljoen euro, maar boden wel meer dan het winnende consortium.  De verliezende partijen kunnen komende weken nog bezwaar maken tegen de voorlopige gunning. De definitieve gunning is voor half maart gepland, ervan uitgaande dat de gunning niet wordt aangevochten.

Zeesluis IJmuiden
Niet alleen bij de gunning van de Afsluitdijk werd zo ver onder het plafondbedrag geboden. Ook bij de zeesluis IJmuiden lag de inschrijfprijs van BAM en VolkerWessels ver onder de andere biedingen. Toch werd de opdracht niet meteen gegund. Er werd namelijk eerst een externe audit uitgevoerd. Daaruit bleek dat de inschrijfprijs van BAM en VolkerWessels een reële inschrijving was. Inmiddels is bekend dat het consortium een ontwerpfout heeft gemaakt. Daarbij heeft het een verlies van 138 miljoen euro opgelopen. De opdracht zelf heeft een waarde van 500 miljoen euro.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres