Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

RET teruggefloten om onrechtmatige overeenkomst

De Rotterdamse vervoersmaatschappij RET mag een onderhands gesloten concessieovereenkomst met buitenreclame-exploitant Exterion niet uitvoeren. De overeenkomst, die in maart dit jaar gesloten is, zou 1 januari 2017 ingaan. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het RET nog lukt om voor het einde van het jaar een aanbestedingsprocedure af te ronden. Daardoor zullen Rotterdamse trams en abri’s in de eerste maanden van het nieuwe jaar reclameloos blijven en zal het vervoersbedrijf veel inkomsten mislopen.

De uitspraak is een overwinning voor het Franse bedrijf JCDecaux, dat in juni nog in het ongelijk was gesteld door de Rotterdamse rechtbank, schrijft het FD. In een brief van René Witzel, CEO JCDecaux Nederland, aan AanbestedingsCafe.nl schrijft hij dat hiermee korte metten worden gemaakt met de poging van RET om onder een Europese aanbesteding uit te komen. “De concessieovereenkomst werd ondergebracht in een aparte juridische entiteit, namelijk RET Services. Deze entiteit zou geen publiekrechtelijke instelling zijn.”

Grensoverschrijdend belang
“Het is echter ook van belang dat het Hof invulling geeft aan het begrip ‘duidelijk grensoverschrijdend belang’”, vervolgt Witzel. “Volgens het Hof is er sprake van een grensoverschrijdend belang, wanneer een concessie een waarde heeft van minimaal 5,2 miljoen euro. Het concessiecontract heeft over 10 jaar een waarde van 100 miljoen euro. Maar het Hof gaat nog een stapje verder. Er kan ook bij een contractwaarde onder deze norm sprake zijn van een concessieovereenkomst met een duidelijk grensoverschrijdend belang. Namelijk als er andere gegadigden in de markt dochters zijn van internationale concerns. Dat laatste geldt voor de exploitanten Exterion, Clear Channel Netherlands B.V. én JCDecaux Nederland.”

Publiekrechtelijke organisatie
Tot slot stellen de rechters van het Haagse gerechtshof dat RET Services wel degelijk als een publiekrechtelijke organisatie kan worden aangemerkt. De RET-dochter is volgens de rechter namelijk belast met activiteiten die ‘in ieder geval ten dele voorzien in de behoeften van algemeen belang die niet van industriële of commerciële aard zijn’.

Terugfluiten
Wat betekent deze tik op de vingers van de Rotterdamse vervoersmaatschappij voor andere gemeenten? “Ik zou zeggen: denk niet te snel dat een Europese aanbesteding niet nodig is en dat kan worden volstaan met een onderhands gesloten contract met een lokale speler. In een Europese economie gelden Europese regels. Dit geldt voor bedrijven, maar evenzeer voor lokale overheden. Wie zich daar niet aan houdt, wordt door de rechter teruggefloten”, aldus Witzel.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres